• Mitől fájdogálhat a hasam lassan egy éve?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Lassan egy éve fájdogál a hasam, van hogy egy bizonyos pontban szúródik, aztán pár nap múlva elmúlik, és megmarad egy "alapszintű" fájdalom, ha benyomom a hasam, olyasmi mintha feszülne a belem. Voltam ultrahang vizsgálaton, vérvizsgálaton, nem találtak semmit. Volt gyomortükrözésem, ott refluxot állapítottak meg, arra kaptam savcsökkentőt, de mindig szedem be, mert nem szokott égni a gyomrom, illetve kaptam homeopátiás nyugtató szereket, miszerint "stressz alapú" a fájdalom. Lázam nincs, hasmenésem sem, a székletem normális, talán színben más, olyan világos barnás-picit barnás, illetve néha találok benne vért, de az szerintem az aranyerem miatt van. (Ezt onnan veszem, mert ahogy szoktam törölni, felfedezek benne egy pici vért.), illetve lepedékes a nyelvem, vékony rétegben, de azért még láthatóan. Ez mi miatt lehet? Életvitelemről annyit, hogy elég sok finomított cukrot fogyasztok, és kevés rostot. Próbáltam kb 2 hétig rostdúsan étkezni, de nem jött be változás, csupán a székletem lett puhább. Különféle probiotikumokat is kipróbáltam, nem volt változás. A cukorfogyasztást kellene csökkentenem?

        Dr. Plósz János válasza a hasi fájdalom témában

        A panasz irritabilis bél szindrómának megfelelhet. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. A túlzott mennyiségű finomított cukor fogyasztása tényleg provokálhatja a panaszokat, ellenben a rostmennyiség fokozatosan emelt mennyiségben segíthet a rendeződésben.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. február 16., 15:00; Megválaszolva: 2017. február 18., 19:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: