• hasproblémapuffadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr! Hónapok óta küzdök a főleg esti rosszullétekkel.Szinte bármit eszek estére felfúj, vízszintes helyzetben nem jön ki a szél.Sokszor arra ébredek h szédülök,mindjárt elájulok.Zsibbadni kezd a fejem teteje kihűlnek a végtagjaim fázok.Rámjön egy hasból kiinduló remegés,ami van h 20percig is eltart.Ilyenkor nem tudok felkelni,a párom hoz forró vizet esetleg egy Renit ami szokott segíteni,és kicsit elindul a szél.Ez a hasamban levő felfújódást kicsit gyomor alatt, köldök felett érzem. Elég kellemetlen és lefáradok, fizikailag gyengébb vagyok.Annak ellenére h 4 gyerkőc anyukája vagyok55kg az átlag súlyom,most ruhástól 52kg.Voltam háziorvosnál,elküldött gasztroenterológushoz,ahova május végére kaptam időpontot.Addig mit egyek,mit tegyek?A székletem normális picit hurutos a felszíne,bár ez nem mindig.Talán ételallergia,vagy bélgyulladás? Válaszát köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a haspuffadás témában

        A bélgyulladás hasmenéssel járna, így az kevésbé valószínű. Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. február 16., 03:20; Megválaszolva: 2017. február 16., 07:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: