• szegycsont környéki fájdalom/reflux?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok. Kb 4 hónapja érzékelek nyomásszerű érzést a gyomrom felső részén, a szegycsontom mögött, alkalmanként egészen a torokig tart az érzés. Háziorvos reflux gyanúja miatt arra való gyógyszert irt fel. Voltam hasi és kismedencei ultrahangon, semmi elváltozást nem mutattak ki. Szintén csináltattam tüdőröntgent, kóros elváltozás ott sem volt kimutatható. Az ultrahangot végző doktornő első tippje is a reflux volt. (gasztroenterológiára kaptam beutalót, de hetek múlva lesz majd csak esedékes) A gyógyszertől (Rabiprex) egyébként enyhültek a tünetek de az utóbbi néhány napban jelentősen felerősödtek ismét. Néha nem tudom pontosan meghatározni a nyomásérzés helyét: mellkas/szegycsont/nyak/gyomor felső része környékén. Kérdésem, hogy valóban gyanakodhatok-e refluxra - mindkét orvos véleménye szerint a refluxnak is lehet olyan tünete, mely igy kisugárzik. Vagy kell-e tartanom komolyabb/más jellegű betegségtől? Köszönöm válaszát előre is.

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Igen, a panaszok alapján tényleg a reflux a legvalószínűbb diagnózis. A gyógyszeres terápia mellett érdemes a következő életmódi változtatásokat is megtenni: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, szénsavas italok kerülése, étkezést követően 1-2 óráig a függőleges testhelyzet megtartása valamint ágyban a fejvég megemelése. A gyógyszer mellé esetileg Gaviscon oldat vagy rágótabl. használata kipróbálható.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. február 15., 20:26; Megválaszolva: 2017. február 15., 21:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: