• mentálisan beteg

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Az unokahúgomról van szó. A nővérem eléggé le van esve lábáról, fekszik, néha bottal tud járni. A lánya, akiről szó van, lenne az ápolója. Sajnos nem tesz eleget a feladatának, sőt zsarolja, kínozza az anyját, olyan dolgokat vág a fejéhez, amitől ő megnyugszik, gondolom. Mindenért az anyját okolja, ordítozik, kiabál vele, bedobja a gyógyszereit a szobába, mondván szedje össze stb. A nővérem idegileg teljesen ki van, erre bolondnak titulálja saját anyját. Sajnos még lelkifurdalása sincs, úgy gondolja, hogy az anyja megérdemli ezt a bánásmódot. Engem és a testvérem kitiltott a házból, hogy ne bróbáljuk meglátogatni a nővérünket, mert akkor anyja látja kárát, még gonoszabb lesz vele. Sajnos be is tartja. Gyógykezelésre lenne szüksége, csak nem tudjuk mit lehet tenni. Kényszergyógykezelést hogyan lehet indítani, mert magától nem fog orvoshoz menni. Beavatkozhatunk-e? Valamit muszály tennünk, mert ez már nem állapot. Ketten élnek a házban, negyed része az övé, fele a nővéremé. Szerintem ezt akarja megszerezni, ezért bánik így vele.Van a nővéremnek még egy fia, de egész nap dolgozik, tud a dologról, nem nagyon mer a húgával szembeszállni. Kérdésem,mi lehet a baja és van-e mód kezelésre? 56 éves, dolgozik és senki nem gondolja róla, hogy mit művel az anyjával.Mit lehet tenni? Köszönöm

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a családon belüli agresszió témában

        Tisztelt Kérdező, Kényszergyógykezelést csak közvetlen ön-, vagy közveszélyesség esetén lehet kezdeményezni. Ez a helyzet nem tartozik azok közé. Miután olyan fizikai bántalmazás sem történt, ami rendőrségi eljárást vonhatna maga után, én nem nagyon látok más lehetőséget, mint hogy az édesanyjukat próbálják ebből a helyzetből elhelyezni, vagy olyan módon nyomást gyakorolni a lányára, ami képes őt megfékezni. Esetleg ügyvéd segítségét érdemes bevonni, hátha tud ajánlani valamilyen jogi lehetőséget. Nyilvánvaló a leírtak alapján, hogy az unokahúga önként nem fog változtatni a viselkedésén, és nem fogja gyógykezeltetni magát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2017. február 06., 10:26; Megválaszolva: 2017. február 06., 13:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: