• Nem tud ásítani!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Gyerekem refluxos kisbaba kóra óta, a tünetek 1 éve fokozottabban jelentkeznek, de ezt kezeli gasztroenterológus. Erről az egy betegségről tudnunk. 1 évvel ezelőtt teljeskörű neurológia kivizsgáláson volt (fizikális vizsgálatok, EEG, vérvétel extrém ritka betegségek vizsgálata miatt) azért mert napi szinten csuklott. A csuklás mögött neurológiai elváltozást nem találtak, reflux betegség igazólódott. Ezzel egyéb teendő nincs. Ami miatt írok, hogy 1 hete arról panaszkodik a gyermekem, hogy nem tud ásítani. Ez alatt azt értem, hogy magától amikor érzi, hogy fáradt/ unatkozik, akkor nem tud (úgy mint régebb), hanem panaszkodni kezd, hogy vigyem orvoshoz, hogy gyógyítsák meg, hogy tudjon ásítani újra. Ha megkérem, hogy tátsa ki a száját és csináljon úgy mint ásításkor, akkor azt tudja "imitálni", de valahogy nem jön ez magától. Ezzel Ön szerint igényel neurológiai kivizsgálást? Egy évvel ezelőtt tényleg mindent megnéztek a neurológián 3 napig voltunk kórházban, amit csak lehetett, akkor igaz a csuklás alatt... szóval teljesen elbizonytalanodtam. Mit tegyek Ön szerint? Gyerekemet tavaly rengeteg helyen vizsgálgatták (neurológia, gasztroenterológia, lázgörcs, krupp, folyamatos nátha miatt állandó füll-orr gégészet) és nem viselte jól, én mégkevésbé, azóta pszichológushoz kell járnom. Most is bőrgyógyászatra kell vinnem (mert szétvakarta az anyajegyét, állandó sebeket is vakar magára), reflux miatt is újabb kórházi móka következik. Szóval, hacsak Ön szerint nem indokolt, akkor újabb helyre (neurológia) nem vinném. De nem vagyok orvos, ezért mindenhova elviszem ahova szükségesnek gondolják a szakértők. Házirvosunk, soha semmit nem tart indokoltnak (ezért késett a reflux diagnózisa éveket), uh. sajnos az ő véleményére nem tudok adni. Kérem írja meg nekem, hogy az ásítás miatt indokolt-e neurológia szakrendelés felkeresése. Köszönöm.

        Dr. Kerekes Éva válasza a ásítás, önártalom, gyermek témában

        Tisztelt Érdeklődő! nem, ilyen betegség nincs. Ami viszont aggasztó lehet, az az önártalom ("állandó sebeket is vakar magára"). Lehet, hogy valami miatt mégiscsak előnyt jelent számára orvoshoz menni, és ezért kéri, hogy az ásítás hiánya miatt menjenek orvoshoz... Én hajlok arra, hogy megvédjem a háziorvos kollégát-talán valóban nem volt elkerülhetetlenül szükséges az a sok vizsgálat, amin ez a kicsi gyermek átment..Beszéljen erről is a pszichológusával. Gyógyulást a gyermeknek és felhőtlen, szorongásmentes anyaságot Önnek.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. február 06., 08:17; Megválaszolva: 2017. február 07., 10:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: