• Hasmenés, gyomor,vékonybél betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 10 hónapja hasi ct-m volt ismeretlen eredetű bal alhasi fájdalmak miatt. Akkor a leleten csak 7 mm-es epekő, illetve a mesenteriumban néhány 10 mm-es és több apró nyirokcsomó figyelhető meg. Az appendix kissé vaskosabb, és intezívebben halmozza a kontrasztanyagot.Erre semmit nem mondtak,csakhogy lehet,hogy kihordtam lábon egy vakbélgyulladást,bár folyamatosan nézték a vérvételnél Crp,fehérvérsejt,süllyedés sosem volt magasabb egyik sem. Vastagbél tükrözés is volt, nem találtak semmit, pár darab 1-2 mm-es divertikulumon kívül. Most decemberben méhnyak konizációm volt, akkor vettek vért,melyben az egfr és a kreatinin eltérések voltak, valamint össz FVS szám volt emelkedett. Viszont most 10 napja,hogy gyomorgörcseim kezdődtek, s amikor erősebb görcs volt, és csak akkor, hasmenésem lett,mely világosbarna volt,de nem leveses,maximum napi kétszer. Ez 4 nap alatt lecsengett, és felváltotta egy főleg éjszaka jelentkező erős többszöri, híg,levese hasmenések,de a gyomor már csak éppencsak érzékeny volt,nem fájt. Vasárnap éjjel végig a wc-n ültem, szinte csak folyadék távozott már belőlem, pedig keveset,de ettem napközben. Azóta már nem éjjel, csak főként délután jelentkező, napi 3-4 vizszerű, leveses hasmenésem van, olyan,mintha minden folyadék amit elfogyasztok ( jellemzően másfél-2 liter egy nap) kijönne. Nyilván nem az egész, mert akkor gondolom már kórházban lennék. Gasztrora csak 3 hét múlva tudok menni, háziorvos normixot írt fel,egy dobozon túl vagyok, kétféle probiotikumot szedek.(enterol, dr chen). A híg hasmenésből arra következtetek,hogy vékonybél probléma lehet.Esetleg Chron betegség? Vagy milyen vékonybél betegség okozhat még perzisztáló, híg folyós hasmenést? A tavalyi ct-n az appendix és mesenterium nyirokcsomók mire utaltak? Esetleg ehhez köze lehet,ilyen távlatból? Elnézést a hosszú írásért,de talán minden infó fontos lehet.

        Dr. Plósz János válasza a hasmenés témában

        Véleményem szerint nincs összefüggés a korábbi és a jelen panasz között. A 10 napos panasz fertőzéses jellegű gyomor-bélhurut lehet, a diéta és a probiotikum segít a mielőbbi javulásban. A híg székürítés inkább felgyorsult vastagbél passzázs jele lehet, vagy a vízvisszaszívódás hiányára utalhat. Ha nem javul, széklettenyésztést is érdemes lenne végeztetni. Crohn betegség inkább hasi fájdalmat és fogyást okoz, a colitis ulcerosa inkább jár gyakori hasmenéssel, de ez általában véres-nyákos.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. február 02., 16:14; Megválaszolva: 2017. február 02., 17:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: