• Bélférgesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Plósz János! Előre elnézést a hosszú sorokért, de mindent leírok, s nagyon bízom a javaslatában! Decemberben voltam az ügyeleten, mert a székletemben galandféregre utaló dolgokat láttam - legalábbis laikusként, internetet olvasva úgy gondolom -, a hasam már egy hete húzódott, a végbélnyílásánál furcsa – de nem kifejezetten viszkető – érzés volt, s korábban nyers húst is ettem, valamin kutyám is van (bár rendszeresen kapja a féreghajtót). Vermoxot kaptam 2x1 3 napon át. 10 nap múlva ismét feltűntek, így az ünnepi rendelés miatt újra ügyelet, ahol ismétlésként szintén Vermox 2x1 3 napon át, s javasolták, hogy keressem fel a háziorvosom ha 10 nap múlva sem vagyok rendben. Bár 10 nap múlva jól éreztem magam, de a székletemben igaz ránézésre már nem, de „keresve” (mert addig már oda jutottam, hogy aggódásból átnéztem) még mindig találtam sárga, kocsonyás magam sem tudom miket. A háziorvosom azt mondta, hogy a székletvizsgálat nem megbízható, és városunkban nem is végzik, így azt javasolta, ha úgy érzem, szedjem be a következőt: Declaris 1x1 2 napig, Vermox 2x1 3 napig, majd Klion 3x1 amíg van. Még nem váltottam ki a gyógyszereket, mert úgy gondoltam, ha nem muszáj, nem szedném be. Elég nagy lórúgásnak tűnik. Viszont azóta is figyelem a székletem, pár napig semmi, aztán megint valami sárgás dolgokat találok benne, ami lehet akár normális is… nem tudom, tényleg nem értek hozzá. 35 éves vagyok, s gyermeket szeretnénk a párommal, de csak úgy szeretnék nekiállni a családalapításnak, hogy biztosan tudom, rendben vagyok, ezért arra hajlok, hogy megcsinálom a háziorvos által ajánlott kúrát. Biztos, ami biztos alapon. Viszont a neten azt látom, hogy a Vermoxot teszik előre a hármas kombinációban, valamint hogy a Vermox és Klion együtt allergiás reakciót válthat ki. Nem tudom, hogyha egymás után veszem be, akkor az gond-e. Tisztelettel kérem véleményét! Végig csináljam a hármas kombinációjú kúrát? Ha igen, akkor milyen sorrendben? S miután ez megtörtént, mennyi időt várjak a gyermekvállalással? (a nagymennyiségű gyógyszer miatt kérdezem) Előre is köszönöm szépen válaszát!

        Dr. Plósz János válasza a Helminthiasis témában

        Konkrét bizonyíték és diagnózis nélkül nem javasolnám a gyógyszerek használatát, tehát mindenképp érdemesnek gondolnám a székletből féregpete vizsgálatot végeztetni (3 különböző székletből). Ha mind a 3 negatív, akkor nincs szükség a kúrára, ha valamilyen parazita igazolódik, akkor az annak megfelelő szer használata javasolt. (Ha viszont tényleg a gyógyszer használata mellett dönt, egymás után is szedhetőek és pár napos kiürülési idővel kell csak számolni).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. január 31., 13:00; Megválaszolva: 2017. január 31., 13:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: