• Hisztamin intolerancia - kiváltó okok keresése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémámmal fordulnék Önhöz, hogy február környékén csalánkiütéseim kezdődtek. Ahogy az időben haladtunk előre, egyre sűrűbben és egyre több helyen tapasztaltam illetve egyre nagyobb kiterjedésben. 2-3 hét elteltével elmentem egy dr.nőhöz, akit egy ismerősünk ajánlott. A dr.nő belgyógyász, de inkább a természetes gyógymódokat részesíti előnyben. Az első találkozásunkkor elmondta, hogy a gyanúja az, hogy valamilyen intoleranciáról van szó. Elküldött intoleranciatesztre vérből ill.széklet vizsgálatra: flórast., gomba, gyulladás, emésztettség, epe/hasnyálm., malabsorptio, hisztamin. 6 hét után kaptam kézhez az eredményemet (német nyelven): - Enterococus, Bifidob.és Lactobac - nagyon alacsony - Bifidob.és Lactobac - nagyon alacsony - Gyengült zsír- és szénhidrátemésztés - Jó epe/hasnyálm. működis - Candida Geotrichum pozitív, de más gomba nincs - Hisztaminintolerancia - Megemelkedett Alfa 1-antitr.és normális Calprotectin - csökkent IgA Terápiás tervként számos gyógyszernek nem minősülő terméket javasolt (Magenpflege, Glutamin, Bázikus por, Selenium, Ca-Mg-Zn, B-complex, DAOsin enzim, Probiotic 10, Superenzym, Lepicol) ill. a gombára: Mycosist 1x1-2 hónapig + hisztamin diéta. Otthon átbeszéltem a férjemmel és a rengeteg vivőanyag miatt kicsit szkeptikus és elkeseredett lettem, nem szeretném beszedni a termékeket-ha nem muszáj. A vizsgálatot követően, néhány nap múlva bejelentkeztem egy hagyományos orvoslással foglalkozó belgyógyászhoz (és gasztroenterológushoz), mert én inkább a kiváltó okot szeretném megtudni. Ott vért vettek és étel intolerancia tesztet készítettek 220 féle étel kimutatására. Ez még folyamatban van. Ugyanakkor kicsit el vagyok keseredve, mert ez utóbbi helyen is azt tanácsolta a dr.nő, hogy egyelőre nem gondol arra, hogy pl.gyomortükrözést kellene végezni, de a kiütéseim a diéta ellenére szaporodnak és most már gyomorfájásom is van - szinte folyamatosan (ill sokkal lágyabb lett a székletem) ami eddig nem volt, ráadásul a Mycosis kapcsán a két dr.nő véleménye is eltérő. Ez utóbbi azt mondta, hogy ő nem venné be, az első pedig 2 hónapig is szedetné... eddig már 2 kapszulát bevettem, de nem tudom melyik a jó megoldás illetve milyen irányba lehetne elindulni a kivizsgálással, hiszen egyik napról a másikra jelentkezett, valami ezt kiváltotta. Soha semmi ilyen jellegű problémám nem volt. 5 éve volt ugyan Helicobacter pylori fertőzésem, de azt rendbe hozták és a mostani vizsgálatnál is negatív lett az eredmény. Ön mit javasolna a fentiek tükrében? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel,

        Dr. Plósz János válasza a csalánkiütés témában

        Ha a hisztamin intolerancia igazolódik (erre van jó vérből kimutatható marker), akkor érdemes a hisztamintartalmú ételeket kerülni (füstölt húsok, érlelt sajtok, vörösborok) vagy Daosin-t szedni az ételekhez. A csalánkiütés nem feltétlenül étellel kapcsolatos probléma (ráadásul intolerancia nem okoz kiütést, csak az ételallergia, de az is csak az allergén bejutásakor). A Mycosist-et én is túlzottnak tartom, inkább pre- és probiotikum legalább 1 hónapos használatát javasolnám illetve a kiütések miatt érdemes lehet tartósabban antihisztamint szedni valamint immunológiai kivizsgálást kérni.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2016. május 25., 08:53; Megválaszolva: 2016. május 25., 19:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...
        Tisztelt Doktor Úr! Felnőttkori pattanásosság miatt kerestem fel korábban kezelőorvosomat, majd pár hatástalan külsőleges kezelés után nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatokra mentem. Ezt a mintát menstruáció előtti 7.napon kellett...