• Ételintolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Út! Már fél éve elkezdett fájni a hasam, majd később puffadtam is. Kezdtem gyanakodni tejérzékenységre, mert a tejes dolgoknál figyeltem meg jobban. A gasztroenterológián végeztek béltükrözést, de ott nem találtak semmi kórosat. Székletben nem volt semmi, ami ott is gyanús lett volna. A vérvételnél az IgE érték a felső határ a duplája volt. Az allergiás vérvételen, amit a kórházban tudnak nézni semmit nem mutatott, hogy valamire allergiás lennék, minden érték 0 volt. Nem mutatott allergiát az alapvető dolgokra, amit ott néznek. Az IgE szint miatt elküldtek magánklinikára ételintolerancia viszgálatra. Ott kiderült, hogy búza, tehéntej, kazein, tojásfehérje magas és amit nem értek a transzglutamináz érték volt 38.Ez a referencia tartomány szerint határeset, mivel 30-44 a határeset. A barátnőm 2 éve volt ilyen vizsgálaton és neki már a 30 feletti érték is intoleranciát mutató érték volt. Most akkor ez magas vagy tűrhető? Ez jól értem, hogy gluténérzékenység? Diétával a tünetek enyhíthetők állítólag. Hosszabb ideig tartó diéta után lehet esetleg még gluténtartalmú ételt enni vagy azt már többet nem? Ezek a problémák nem okoznak bélgyulladást és esetleg ez az intolerancia stressztől lehet? Még egy kérdés. Erre az allergiás tünetekre /hasfájás, puffadás/ valamilyen allergiás tüneteket enyhítő gyógyszer van-e, kell e szedni? Elnézést a sok kérdésért. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a Ételintolerancia témában

        A klasszikus lisztérzékenység vérvétel során igen jó találati biztonsággal kimutatható (anti EMA és anti tTG IgA és IgM antitestekkel). Ha ezek (vagy ezek közül több) pozitívak, akkor lisztérzékenység-coeliakia diagnózisa kimondható, ez esetben ez egész életen át tartó állapot, a glutén teljes megvonása mellett teljes gyógyulás biztosítható. Ha nem ilyen jellegű volt a vizsgálat (ujjbegyből vett vérminta, csak IgG vizsgálata) akkor ez nem alkalmas coeliakia megítélésére, az ilyen teszt pozitivitása "glutén-intoleranciára" utalhat, ez esetben elég lehet a bevitt mennyiség jelentős csökkentése, átmeneti elhagyása.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2016. február 16., 16:34; Megválaszolva: 2016. február 16., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Menzesz késleltetése céljából írattam fel magamnak fogamzásgátlót, mert pont a nyaralásunk első napjára esne (4-ére). Nem szeretnék görcsölve, női gondokkal vízbe menni. A nőgyógyász írt fel nekem Gracial tablettát,...
        Tisztelt Doktor Úr! Nagyjából 17 éves korom óta időszakosan visszatérő, sokszor több napon keresztül tartó hányinger gyötör. Vannak időszakok amikor ez mindennapos, inkább az esti órákban, de előfordul, hogy hetekig nem is jön elő....
        Tisztelt Doktor Úr! 2005-ben bal oldali időszakos, alhasi fájdalommal, hasmenéssel fordultam orvoshoz, aki hosszas, mindenre kiterjedő vizsgálat után IBS-t diagnosztizáltak nálam. Ezt követően a panaszok lassan, de megszűntek. Majd 7-8 évig...
        Tisztelt Doktor úr! Kb. egy hete elkezdett késszúrásszerűen fájni a gyomrom jobb oldala a köldököm magasságában. Ezt követően a derekam is fájni kezdett, majd a gyomortájéki fájdalom lejjebb húzodott - szintén a jobb oldalon - a...
        Tisztelt Dr Tekse István úr, Baba tervezés előtt állunk a párommal, január óta sikertelen a próbálkozás. Július 19.-re kapott párom időpontot termékenységi vizsgálatra. Azonban közbe jött egy lyme kór gyanu, amire július 15-től elkezdte...
        Üdvözlöm Doktor Úr! Olyan panasszal fordulnék önhöz,hogy kb.2 hete a gyomrom tájéka puffad,mint egy lufi. Ha eszek vagy iszik pár pohár vizet,még jobban bedagad.Fájni igazából nem fáj,de feszít,és telítettség érzetem van. Próbálok...
        Tisztelt Doktor Úr! Férjemmel babát tervezünk, és hormoneredményeim miatt progeszteronpótlást kapok (Progesterone exeltis). Femibiont szedek 4 hónapja, kb. azóta próbálkozunk a babával. Az a kérdésem, hogy a Femibion 0 szedhető -e a...
        Tisztelt Doktor Úr! Tanácsért fordulok Önhöz, ugyanis már majdnem három hónapja múlni nem akaró, rendszeres rosszullét kínoz. A rosszullétek során mindig jelentkezik hányinger, gyengeség, teltségérzet, erős fáradtság, illetve néha...
        Tisztelt Doktor!Panaszaim 5napja kezdődtek.Mindössze annyit éreztem,hogy a köldököm körül illetve fellette időnként néhány másodpercre enyhe görcsös szúró érzést tapasztaltam.Ez nálam általában a hasmenést szokta előre jelezni.Ez két...
        Tisztelt Doktor Úr! Hetek óta hasmenésem van reggelente, még mielőtt tejet innék. Naponta 2 deci tejet iszom. Hányingerem az nincs. Érdeklődni szeretnék lehetséges-e, hogy laktóz érzékenységem van, vagy esetleg más felé kell vizsgálatot...