• Ételintolerancia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Út! Már fél éve elkezdett fájni a hasam, majd később puffadtam is. Kezdtem gyanakodni tejérzékenységre, mert a tejes dolgoknál figyeltem meg jobban. A gasztroenterológián végeztek béltükrözést, de ott nem találtak semmi kórosat. Székletben nem volt semmi, ami ott is gyanús lett volna. A vérvételnél az IgE érték a felső határ a duplája volt. Az allergiás vérvételen, amit a kórházban tudnak nézni semmit nem mutatott, hogy valamire allergiás lennék, minden érték 0 volt. Nem mutatott allergiát az alapvető dolgokra, amit ott néznek. Az IgE szint miatt elküldtek magánklinikára ételintolerancia viszgálatra. Ott kiderült, hogy búza, tehéntej, kazein, tojásfehérje magas és amit nem értek a transzglutamináz érték volt 38.Ez a referencia tartomány szerint határeset, mivel 30-44 a határeset. A barátnőm 2 éve volt ilyen vizsgálaton és neki már a 30 feletti érték is intoleranciát mutató érték volt. Most akkor ez magas vagy tűrhető? Ez jól értem, hogy gluténérzékenység? Diétával a tünetek enyhíthetők állítólag. Hosszabb ideig tartó diéta után lehet esetleg még gluténtartalmú ételt enni vagy azt már többet nem? Ezek a problémák nem okoznak bélgyulladást és esetleg ez az intolerancia stressztől lehet? Még egy kérdés. Erre az allergiás tünetekre /hasfájás, puffadás/ valamilyen allergiás tüneteket enyhítő gyógyszer van-e, kell e szedni? Elnézést a sok kérdésért. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a Ételintolerancia témában

        A klasszikus lisztérzékenység vérvétel során igen jó találati biztonsággal kimutatható (anti EMA és anti tTG IgA és IgM antitestekkel). Ha ezek (vagy ezek közül több) pozitívak, akkor lisztérzékenység-coeliakia diagnózisa kimondható, ez esetben ez egész életen át tartó állapot, a glutén teljes megvonása mellett teljes gyógyulás biztosítható. Ha nem ilyen jellegű volt a vizsgálat (ujjbegyből vett vérminta, csak IgG vizsgálata) akkor ez nem alkalmas coeliakia megítélésére, az ilyen teszt pozitivitása "glutén-intoleranciára" utalhat, ez esetben elég lehet a bevitt mennyiség jelentős csökkentése, átmeneti elhagyása.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2016. február 16., 16:34; Megválaszolva: 2016. február 16., 16:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...
        Tisztelt Doktor Úr! Felnőttkori pattanásosság miatt kerestem fel korábban kezelőorvosomat, majd pár hatástalan külsőleges kezelés után nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatokra mentem. Ezt a mintát menstruáció előtti 7.napon kellett...