• Görcs

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor úr! Régebben is gyakran megesett, de mióta a lábaimból kioperáltak 1-1 dermatofibrómát, kb.1 hónapja szinte minden reggel arra ébredek, hogy húzza a görcs a bal lábamat. Próbáltam erre 2-3 Varixinal tablettát szedni, ezen felül esténként bedörzsöltem Venoruton géllel. Ez hathatott is, de csak annyira, hogy másnap reggel nem a bal,de a jobb lábamat húzta a görcs. Szeretném kérni az Ön véleményét, mit tehetnék, hogy ez a kellemetlen érzés megszűnjön? szinte már félek felébredni. Lehet ez a trombózis előjele? Mivel a családomban úgy látom, ez öröklődik, mit tehetnék, hogy elkerüljem? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a lábak görcsös fájdalma témában

        Tisztelt Kérdező!

        Először is néhány kérdést szeretnék Önnek feltenni, hogy a honnan szedték le a lábáról a dermatofibromát (lábfej, comb stb.)? Az alsó végtagjának melyik részét érinti a görcsös fájdalom, inkább az izomzatban vagy inkább felületesen jelentkezik a görcs a lábában? Szokott-e sétálás közben jelentkezni  görcsös fájdalom, vagy csak fekvést követően jelentkezik? Dagadnak-e a lábai? Vannak-e a lábain visszértágulatok? Van-e valamilyen betegsége (pl.: magas vérnyomás, cukorbetegség). A láb görcsös fájdalmának sok oka lehet mint például kálcium hiány (javasolnám hogy fogyasszon valamilyen kálcium tartalmú készítményt), de okozhatja még például érszűkület, gerinc problémák, hirtelen rossz mozdulat.  A trombózisra való hajlam valóban lehet örökletes, de hajlamosító tényezők (pl.: fogamzásgátló szedése, terhesség, elhízás, álló munka, trauma, nagyobb mellkasi-, hasi-, ortopédiai műtétek) miatt is kialakulhat. A trombózisnak igazán előjele nincs, akkor mutat tüneteket, amikor már kialakult. A trombózis tünetei: az érintett területen a láb duzzadt (az érintett oldalon a láb körfogata nagyobb mint a nem érintett oldalon), az érintett terület fájdalmas, nyomás érzékeny, lilás, meleg, de a trombózis akár tünetmentes is lehet. Azoknak a betegeknek akiknek már volt trombózisa azoknak vér hígító készítmény alkalmazása szükséges. Azon személyek esetében akiknek nem volt trombózisa, de a családban már előfordult, így az Ön esetében is azt javasolnám, hogy kerülje a fogamzásgátló tabletta szedését, valamint belgyógyász-hematológus segítségével olyan vérvizsgálatra is lehetőség van, amelynek segítségével megállapítható hogy Ön fokozottan hajlamos-e trombózis kialakulására.

        Tisztelettel, Dr. Kocsis Erika


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-07 11:53:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: