• Lépzúzódás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha valaki megüti a lépét és lépzúzódást diagnosztizálnak nála ultrahanggal? Mire kell vigyázni, van e valami veszélye, meg e repedhet?Meg kell műteni?Mielőbbi válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a lép sérülése témában

        Tisztelt kérdező!

        A lépzúzódást komolyan kell venni, mivel a baleset után készült UH lehet, hogy csak a lép bevérzését mutatja ki komolyabb hasi panaszok fennállása nélkül.Szoros, amennyiben intézményben fekvő betegről van szó, néhány óránkénti, ha nem bentfekvő, akkor napi renszerességgel történő UH kontroll szükséges.Ez azért fontos , mert létezik az u. kétszakaszos léprepedés, melynek az a lényege, hogy a baleset pillanatában a lép állományából vérzés indul meg a lépet körülvevő tok alá, ekkor az UH csak a lép megnagyobbodását mutatja.Ez a vérzés magától is megszűnhet, de ha további intenzív vérzés van, a tok átszakad, ekkor a vér a hasüregbe ömlik, és ha nagy mennyiségű, a sérültnek folyamatos a belső vérzése, előbb-utóbb sokkossá válik, keringése összeomlik.Ekkor sürgős sebészi beavatkozás szükséges, a beteg állapotát stabilizálni kell.A lényeg tehát a szoros UH követés, s ha az néhány napon át romlást, a lép nagyobbodásának fokozódásának magszűnését, ill. csökkenését mutatja, akkor lehet csak biztonsággal eltekinteni az operációtól.

        Tisztelettel,  Dr. Juhász Csaba

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-12 00:30:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 3 éve vagyok a párommal. Volt korábban is partnerem, aki miatt kicsit aggódtam, hogy mi van, ha a leggyakoribb nemi fertőzést, chlamydiát kaptam (elég sok partnere volt az ex páromnak) Nincsenek különösebb panaszaim....
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...