• Lépzúzódás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha valaki megüti a lépét és lépzúzódást diagnosztizálnak nála ultrahanggal? Mire kell vigyázni, van e valami veszélye, meg e repedhet?Meg kell műteni?Mielőbbi válaszát köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a lép sérülése témában

        Tisztelt kérdező!

        A lépzúzódást komolyan kell venni, mivel a baleset után készült UH lehet, hogy csak a lép bevérzését mutatja ki komolyabb hasi panaszok fennállása nélkül.Szoros, amennyiben intézményben fekvő betegről van szó, néhány óránkénti, ha nem bentfekvő, akkor napi renszerességgel történő UH kontroll szükséges.Ez azért fontos , mert létezik az u. kétszakaszos léprepedés, melynek az a lényege, hogy a baleset pillanatában a lép állományából vérzés indul meg a lépet körülvevő tok alá, ekkor az UH csak a lép megnagyobbodását mutatja.Ez a vérzés magától is megszűnhet, de ha további intenzív vérzés van, a tok átszakad, ekkor a vér a hasüregbe ömlik, és ha nagy mennyiségű, a sérültnek folyamatos a belső vérzése, előbb-utóbb sokkossá válik, keringése összeomlik.Ekkor sürgős sebészi beavatkozás szükséges, a beteg állapotát stabilizálni kell.A lényeg tehát a szoros UH követés, s ha az néhány napon át romlást, a lép nagyobbodásának fokozódásának magszűnését, ill. csökkenését mutatja, akkor lehet csak biztonsággal eltekinteni az operációtól.

        Tisztelettel,  Dr. Juhász Csaba


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-12 00:30:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 08:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: