• CT eredményen Lipomatosist diagnosztizáltak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Munkahelyi orvosi alkalmassági vizsgálat miatt voltam tüdőszűrőn, melynek eredménye: jobb szívrekesz szögleti fedettség. Ebből kifolyólag a megnyugtatás miatt elküldtek CT-re, melynek az eredményével kapcsolatban lenne kérdésem. Bemásolok mindent: "A trachea légsávja megtartott. A mediastinumban és a hilusokban pathologiás nycs. megnagyobbodás vagy egyéb kóros képlet nem látható. A szívüregek norm. tágak. Pericardialisan, pleuralisan folyadékgyülem nem figyelhető meg. A tüdőkben kóros képlet sem a lágyrész-, sem a tüdőablakkal készült metszetekben nem ábrázolódik. A jobb szívrekesz szögletben egy 56*34 mm átm. zsirdensitasúképlet ábrázolódott, mely lipomának megfelel. A mellékveseszárak megtartottak. JT Diagnózis: Lipomatosis" Ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményüket. Az orvoshoz aki beküldött sajnos később tudok csak elmenni, de addig is szeretném tudni, hogy pontosan mi a baj. Általában ez igényel-e további teendőket, esetleges beavatkozást? Ha nem tévedek akkor ez egy "zsírszövet" lehet. Szeretnénk kisbabát vállalni, most már egy pár hónapja próbálkozunk vele. Jelenleg nem vagyok terhes. Ha teherbe esek ez bármilyen hatással lehet-e a terhességre, a kisbaba egészségére? Jelenleg nincs különösebb panaszom, de nem is tudom mivel járna ez együtt. Amit tapasztalok, de annak valószínűleg más oka van, hogy néha szúr a mellkasom, illetve van hogy a belélegzett levegőt nem érzem elegendőnek. De ezek is csak ritkán illetve rövid időre jelentkeznek. De ezeket leszámítva tényleg nincs semmi gond. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszukat! Üdv: H. Katalin

        Dr. Laki András válasza a mellkas CT témában

        Tisztelt Kérdező ! A pericardialis lipoma valóban a szívburokkal összefüggő körülírt zsírszöveti felszaporodás, zsírszövetből álló jóindulatú daganat. Az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan, tünetmentes elváltozás, amit csak véletlenül, más okból készült vizsgálat során fedeznek fel, ahogy az Ön esetében is történt. A röntgenfelvételen is sokszor elég jellemző képet ad, de indokolt volt a CT vizsgálat annak igazolására, hogy az árnyéktöbblet tényleg zsírból áll és nem másból, valamint esetleges rosszindulatú daganat kizárására is. Ez a lipoma a méretét tekintve szerintem közepes nagyságú és valószínűnek tartom, hogy nem ez okozza a leírt panaszokat. A CT képekről kiderül, hogy milyen kapcsolatban van a szívvel, egyáltalán okozhat-e nyomást a szíven vagy az ereken. Ahogy a lelet szerint megírták, hogy a szív-rekesz szögletben van, akkor szerintem ez nem valószínű, de látatlanban biztonsággal nem dönthető el. Lehet hogy szív ultrahang vizsgálatra is szükség lesz a pontos megítéléshez. Ha ez a lipoma már kiderült, a gyermekvállalás előtt megvárnám a kardiológus véleményét, mivel a terhesség előrehaladása során a rekesz megemelkedhet és ez esetleg befolyásolja a lipoma és a szív egymáshoz való viszonyát. A lipomatosis több hasonló lipoma együttes megnevezése, nem derült ki hogy az Ön esetében volt-e máshol kimutatott zsírfelszaporodás. A szív körüli zsírszövet felszaporodása lehet alkati eredetű is.


        Kérdés: 2011. november 05., 08:35; Megválaszolva: 2011. november 07., 22:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: