• CT eredményen Lipomatosist diagnosztizáltak

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Munkahelyi orvosi alkalmassági vizsgálat miatt voltam tüdőszűrőn, melynek eredménye: jobb szívrekesz szögleti fedettség. Ebből kifolyólag a megnyugtatás miatt elküldtek CT-re, melynek az eredményével kapcsolatban lenne kérdésem. Bemásolok mindent: "A trachea légsávja megtartott. A mediastinumban és a hilusokban pathologiás nycs. megnagyobbodás vagy egyéb kóros képlet nem látható. A szívüregek norm. tágak. Pericardialisan, pleuralisan folyadékgyülem nem figyelhető meg. A tüdőkben kóros képlet sem a lágyrész-, sem a tüdőablakkal készült metszetekben nem ábrázolódik. A jobb szívrekesz szögletben egy 56*34 mm átm. zsirdensitasúképlet ábrázolódott, mely lipomának megfelel. A mellékveseszárak megtartottak. JT Diagnózis: Lipomatosis" Ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményüket. Az orvoshoz aki beküldött sajnos később tudok csak elmenni, de addig is szeretném tudni, hogy pontosan mi a baj. Általában ez igényel-e további teendőket, esetleges beavatkozást? Ha nem tévedek akkor ez egy "zsírszövet" lehet. Szeretnénk kisbabát vállalni, most már egy pár hónapja próbálkozunk vele. Jelenleg nem vagyok terhes. Ha teherbe esek ez bármilyen hatással lehet-e a terhességre, a kisbaba egészségére? Jelenleg nincs különösebb panaszom, de nem is tudom mivel járna ez együtt. Amit tapasztalok, de annak valószínűleg más oka van, hogy néha szúr a mellkasom, illetve van hogy a belélegzett levegőt nem érzem elegendőnek. De ezek is csak ritkán illetve rövid időre jelentkeznek. De ezeket leszámítva tényleg nincs semmi gond. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszukat! Üdv: H. Katalin

        Dr. Laki András válasza a mellkas CT témában

        Tisztelt Kérdező ! A pericardialis lipoma valóban a szívburokkal összefüggő körülírt zsírszöveti felszaporodás, zsírszövetből álló jóindulatú daganat. Az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan, tünetmentes elváltozás, amit csak véletlenül, más okból készült vizsgálat során fedeznek fel, ahogy az Ön esetében is történt. A röntgenfelvételen is sokszor elég jellemző képet ad, de indokolt volt a CT vizsgálat annak igazolására, hogy az árnyéktöbblet tényleg zsírból áll és nem másból, valamint esetleges rosszindulatú daganat kizárására is. Ez a lipoma a méretét tekintve szerintem közepes nagyságú és valószínűnek tartom, hogy nem ez okozza a leírt panaszokat. A CT képekről kiderül, hogy milyen kapcsolatban van a szívvel, egyáltalán okozhat-e nyomást a szíven vagy az ereken. Ahogy a lelet szerint megírták, hogy a szív-rekesz szögletben van, akkor szerintem ez nem valószínű, de látatlanban biztonsággal nem dönthető el. Lehet hogy szív ultrahang vizsgálatra is szükség lesz a pontos megítéléshez. Ha ez a lipoma már kiderült, a gyermekvállalás előtt megvárnám a kardiológus véleményét, mivel a terhesség előrehaladása során a rekesz megemelkedhet és ez esetleg befolyásolja a lipoma és a szív egymáshoz való viszonyát. A lipomatosis több hasonló lipoma együttes megnevezése, nem derült ki hogy az Ön esetében volt-e máshol kimutatott zsírfelszaporodás. A szív körüli zsírszövet felszaporodása lehet alkati eredetű is.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2011. november 05., 08:35; Megválaszolva: 2011. november 07., 22:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...
        Tisztelt Doktor Úr! 18-éves kisfiam nevében érdeklődöm,állandó fáradsága,hajhullása és enerváltsága okán kértünk vér és vizelet vizsgálatot. Sajnos van négy kirívó érték ami aggaszt! Az első az 1mm/órás vérsejt süllyedés a...
        Tisztelt Doktor Úr! Felnőttkori pattanásosság miatt kerestem fel korábban kezelőorvosomat, majd pár hatástalan külsőleges kezelés után nőgyógyászom javaslatára hormonvizsgálatokra mentem. Ezt a mintát menstruáció előtti 7.napon kellett...