• 5-oh indolecetsav {5-hiaa}

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok.Érdeklődnék a indolecetsav vizsgálat eredménye {105.92 umol/nap} milyen betegségre utalhat? A 24órás vizeletet hogy kell gyűjteni {kellett volna?}i mit lehet előtte enni inni ? Mennyire rossz ez a érték? Hogyan tovább?néha hasmenésem van ,bal oldali rövid bordától lefelé hasi fájdalom amit a bal oldalon deréktájon a hátamon is érzek álmosság napközben.KÖSZÖNÖM. Szép napot kívánok.

        Dr. Hamar Péter válasza a laboreredmény témában

        Az 5-hidroxi indolecetsav a serotonin nevű jelátvivő anyag bomlásterméke. A serotonin megtalálható az agyban és a bélfal hormon termelő sejtjeiben. Ez utóbbiból kiinduló carcinoid tumorok képesek nagy mennyiségben termelni. >25 mg/24h 5 HIAA vizelettel történő kiválasztása carcinoid tumorra utal. A meghatározási módszertől függően számos fals pozitív eredmény lehetséges pl. a széles körben használt nitrosonaftolos kolorimetriás módszerrel számos gyógyszer, metabolit és élelmiszer is adhat pozitív eredményt. Kromatográfia specifikusabb, Referencia érték: <10 mg/nap (< 52 μmol/nap). Carcinoid szindrómában általában <50 mg/nap (> 260 μmol/nap) A mért 105 umol/nap érték kicsit emelkedett, de a hasmenéssel együtt felmerülhet a carcinoid tumor gyanúja. Érdemes a mérést megismételni. Az ilyen tumorok a bélcsatornában találhatóak. A béltraktus bárium kontrasztos röntgen-vizsgálata vagy video-kapszulás endoszkópia segíthet az esetleges tumort megtalálni. Legponotosabb az octreotid (szomatosztatin analóg)-al végzett scintigráfia. Tüneti gyógyszeres kezelést lehet végezni octreotiddal ami közömbösíti a szerotonint. Magasabb 5 HIAA kiválasztást okozhat: banán, paradicsom, szilva, ananász, dió, kiwi, avocado, köhögés csillapítók és megfázásra használt gyógyszerek, fenotiazin hatóanyag tartalmú gyógyszerek. Ezek fogyasztása a vizeletgyűjtést megelőző 24 órában kerülendő.


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. november 04., 23:53; Megválaszolva: 2011. november 07., 00:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: