• 5-oh indolecetsav {5-hiaa}

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok.Érdeklődnék a indolecetsav vizsgálat eredménye {105.92 umol/nap} milyen betegségre utalhat? A 24órás vizeletet hogy kell gyűjteni {kellett volna?}i mit lehet előtte enni inni ? Mennyire rossz ez a érték? Hogyan tovább?néha hasmenésem van ,bal oldali rövid bordától lefelé hasi fájdalom amit a bal oldalon deréktájon a hátamon is érzek álmosság napközben.KÖSZÖNÖM. Szép napot kívánok.

        Dr. Hamar Péter válasza a laboreredmény témában

        Az 5-hidroxi indolecetsav a serotonin nevű jelátvivő anyag bomlásterméke. A serotonin megtalálható az agyban és a bélfal hormon termelő sejtjeiben. Ez utóbbiból kiinduló carcinoid tumorok képesek nagy mennyiségben termelni. >25 mg/24h 5 HIAA vizelettel történő kiválasztása carcinoid tumorra utal. A meghatározási módszertől függően számos fals pozitív eredmény lehetséges pl. a széles körben használt nitrosonaftolos kolorimetriás módszerrel számos gyógyszer, metabolit és élelmiszer is adhat pozitív eredményt. Kromatográfia specifikusabb, Referencia érték: <10 mg/nap (< 52 μmol/nap). Carcinoid szindrómában általában <50 mg/nap (> 260 μmol/nap) A mért 105 umol/nap érték kicsit emelkedett, de a hasmenéssel együtt felmerülhet a carcinoid tumor gyanúja. Érdemes a mérést megismételni. Az ilyen tumorok a bélcsatornában találhatóak. A béltraktus bárium kontrasztos röntgen-vizsgálata vagy video-kapszulás endoszkópia segíthet az esetleges tumort megtalálni. Legponotosabb az octreotid (szomatosztatin analóg)-al végzett scintigráfia. Tüneti gyógyszeres kezelést lehet végezni octreotiddal ami közömbösíti a szerotonint. Magasabb 5 HIAA kiválasztást okozhat: banán, paradicsom, szilva, ananász, dió, kiwi, avocado, köhögés csillapítók és megfázásra használt gyógyszerek, fenotiazin hatóanyag tartalmú gyógyszerek. Ezek fogyasztása a vizeletgyűjtést megelőző 24 órában kerülendő.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. november 04., 23:53; Megválaszolva: 2011. november 07., 00:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 3 éve vagyok a párommal. Volt korábban is partnerem, aki miatt kicsit aggódtam, hogy mi van, ha a leggyakoribb nemi fertőzést, chlamydiát kaptam (elég sok partnere volt az ex páromnak) Nincsenek különösebb panaszaim....
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...