• Mi lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnak kb. 2 hónapja (az addig sokszor kórosan alacsony) vérnyomása hirtelen felszökött 150/100 körüli értékre. Ez átlagban egy héten 1-2-szer megismétlődött, két féle vérnyomáscsökkentő gyógyszer is hatástalan volt, végül a harmadik fajta nagyjából beállította. Emellett kialakult nála egy általános gyengeség, amely nyugtalansággal, gyors szívdobogással is párosult. 20 éve jóindulatú daganatot távolítottak el a koponyája jobb oldali részéből, melynek következtében a jobb oldalát kevésbé tudja használni, viszont másfél hete a bal oldali végtagjai kezdtek el zsibbadni, amely gyógyszer hatására mérséklődött ugyan, de teljesen nem szűnt meg. Gyerekkora óta fejfájós volt, viszont amióta elkezdődtek nála ezek a tünetek, a fejfájása mérséklődött. Laborvizsgálatra ill. EKG-ra küldte be a háziorvos, ezek semmilyen rendellenességet nem mutattak. Neurológusnál is volt, MR-re kapott időpontot. Addig sem szeretnénk "tétlenül" ülni, a kérdésem az lenne, hogy Ön milyen vizsgálatokat javasolna, illetve mire utalhatnak édesanyám tünetetei? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Tisztelt Címzett!

        A neurológus által javasolt MRI vizsgálat a lehető legjobb módszer arra, hogy informálódni lehessen az agy állapotáról, hogy nincs-e benne valamilyen elváltozás, mivel az Ön által említett panaszok hátterében gyakran idegrendszeri elváltozás van.  A házi orvos nagyon helyesen elküldte édesanyját laborvizsgálatra, és EKG-ra, ahol semmilyen rendellenességet nem találtak. Én azt javasolnám Önöknek, hogy a magas vérnyomást illetően (ha az továbbra sem állt be rendesen) kellene további vizsgálatokra elmenni (Belgyógyászati intézeteken belül szokott lenni magas vérnyomás/ hypertonia szakrendelés), annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb gyógyszerrel kezeljék édesanyja magas vérnyomás betegségét, amelyben szintén házi orvosuk segítségét kellene kérni (pl.: beutaló kérése, legközelebb található olyan kórház ahol található magas vérnyomás szakrendelés). A magas vérnyomás betegség megfelelő kezelése azért fontos, mert a sokáig fennálló magas vérnyomás betegség károsodást okozhat a szív- és érrendszerben.

        Tisztelettel, Dr. Kocsis Erika


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-09 14:38:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 13:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        19.heti terhességi UH placenta érettsége 1. Kell aggódnom?