• Magas koleszterin

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt, doktor nő/Úr! Magas a koleszterin szintje van nagypapámnak gyógyszert írtak ki neki. Az étrendjében mit változtasson meg? Ugyanis az orvos nem mondott erről semmit se. A triglicerid mit jelent? Ennek az értéke 7,22 (tehát nagyon magas az érték). Köszönettel:

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a koleszterin témában

        Kedves Kérdező! A vérben több fajtája is van a koleszterinnek és zsírsavaknak. a trilicerid ezek közül az egyik. Éppen olyan fontos, hogy a normál értéken belül legyen, mint a többi koleszterin fajta. A kezelés több pilléren nyugszik, melyek közül első a diéta. Kerülni kell elsősorban a disznóhúst, disznózsírt, szalonnát, töpörtyűt. Előnyben kell részesíteni a baromfihúst, az oliva olajat, a zöld salátákat, jót tesz, ha minél több nyers élelmiszert fogyaszt valaki. Az oliva olajat nem jó hevíteni, így sütni, főzni sem jó vele, mert felhevítve elveszíti kedvező tulajdonságait. A nyers salátákhoz ajánlott, és a főtt ételekbe akkor lehet belekeverni, ha már hűlnek. Emellett a fizikai aktivitás növelése(séta, gyaloglás, bicikli, úszás) is csökkenti a koleszterinek vérszintjét. Második lépésként szoktunk gyógyszert rendelni, ha a diéta és testmozgás nem hozza meg a várt eredményt. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. szeptember 01., 15:05; Megválaszolva: 2011. szeptember 03., 21:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: