• Veszélyesek-e a táplálékkiegészítők?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A testépítés során táplálékkiegészítőként fogyasztott tiszta kreatin koncentrátumoknak van-e valamilyen szervezetre káros hatása közép és hosszútávon? Illetve a rendszeres taurin használatnak milyen veszélyei vannak?

        WEBBeteg szakértő válasza a testépítés, kreatin, taurin, vitamin témában

        Kevés adat áll rendelkezésre a taurin hosszú távú hatásairól. Rövid távon fokozza a hangulatot, a memóriát javítja, viszont hosszú távon, kísérletek során ennek ellenkezője igazolódott. Hosszútávon adagolva a taurint a memória romlását észlelték, valamint azt is tapasztalták, hogy az idegrendszer élettani gátló funkciói romlottak. Koffeinnel együtt használva erőteljesen fokozza a szív kamrafunkcióját, túlságosan megemelheti a pulzusszámot, ennek következtében halálesetet is leírt már a szakirodalom, valamint előfordult, hogy életveszélyes mértékben növelte a szervezet nátriumszintjét. Több országban tilos a forgalmazása, pl. Svédországban, Norvégiában, Dániában.

        A kreatinnal kapcsolatban végzett vizsgálatok alapján kiderült annak vízvisszatartó hatása (a vázizmok víztartalmát növeli, így azok nagyobbak, kidolgozottabbak), a szervezet összvíztartalmának csökkenését okozhatja, mely súlyos kiszáradáshoz vezethet, izomgörcs, hányinger, hányás alakulhat ki, hosszú távon károsíthatja a vesét, rohamkeltő hatása is lehet.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-28 20:04:09; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: