A higanyról...
Tisztelt doktorur/nő...sokat beszélünk ma a helyes táplálkozásról, hogy ezt ne együnk meg azt ne együnk, fogyasszunk sertéshus helyett halat, sok fehérjét... Rádöbbentem, hogy én igenis imádom a szálkamentes tengeri halat, és az utóbbi időben már többször készitettem el rántva... Majd a minap olvastam itt a neten, hogy a halnak higanytartalma van, ami igencsak meglepett. Kérdésem az volna, hogy miért kerül bele higany? a fagyasztáshoz ez feltétlenül szükséges, mivel fagyasztott halat lehet csak itt vásárolni a falumban ahol élek., Vagy egyébként ha nem fagyasztva veszem meg, akkor ez nem áll fenn?, hogy van benne higany? Válaszukat köszönöm.
WEBBeteg Szakértő válasza tengeri hal témában
Tisztelt Kérdező! A tengerek és óceánok szennyezésének egyik legnagyobb problémája a nehézfémek, ide tartozik a higany is. A tengerben élő állatokba így kerül bele. Nem tartósítás folyamán jut bele a higany bele. Így ebből a szempontból mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott halat fogyaszt. A legsúlyosabb a probléma az ázsiai régióban, ahol alapvető étel a hal és egyéb tengeri állatok. Önnek nem kell aggódnia, hiszen nem eszik annyi halat, hogy szervezetében a higany fel tudna halmozódni.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.