• Védőoltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr!

        Fiam július 9-én lesz 16 éves, évek óta kapja az FSME-IMMUN-t. Az újabb emlékeztető oltás május közepén esedékes. Most a doktornő a felnőtt adagot írta fel neki és a testsúlyáról érdeklődött. Otthon elolvastam az ismertetőt, amiben nincs szó a testsúlytól függő adagolásról, viszont azt írja, hogy 16 éven felülieknek adható.

        Kérdésem: kaphatja-e a most még 15 éves fiam az említett felnőtt vakcinát?

        Köszönöm a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a védőoltás témában

        Kedves Kérdező!

        Néha nehéz eldönteni, hogy a leírt szabályok, vagy a logika mentén érdemesebb-e haladni. Szigorúan véve 16 éves kor alatt az oltóanyag nem adható be, mert ha bármiféle szövődmény, vagy grimbusz van, a doktornő felelőssége, a gyár széttárja kezét. A logika és a biológia viszont azt mondja, hogy nagy (kilóra) gyermeknek járhat a nagyobb adag (mert csak dóziskülönbség van a két oltóanyag között), hiszen az biztosabban vált ki megfelelő védettséget és önmagában a nagyobb dózis semmilyen bajt nem csinál, különösen, ha egy-két hónapon múlik a dolog.

        Törzskönyvben valahol meg kellett húzni a határt. Ilyen szempontból lehet, hogy érdemes lenne megvárni a szülinapot és úgy beadni. 1-2 hónap szerintem nem jelentős késés ha megvan az alapimmunizálás. Ha pl. most lázas beteg lenne, vagy valamiért műtenék, egyébként is kellene halasztani az oltást.
         

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-12 11:57:24; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 14:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: