• Cukor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        a fehér cukor, ami olyan töménységű, ami a természetben nem is fordul elő (pl. a cukorrépában is csak 18% van), így a szervezet nincs is rá berendezkedve. Teljesen elsavasítja a szervezetet, holott például a legtöbb életfolyamat csak lúgos közegben tud egészségesen végbemenni. Az elsavasodás miatt folyamatosan kálcium rabolódik a szervezetből (fogakból, csontokból, érfalból stb.). Ha pedig az érfalból kálcium távozik folyamatosan, akkor vagy koleszterinnel vagy mésszel betömődik, elindul egy érelmeszesedési folyamat, ami magas vérnyomáshoz és egyéb nem kívánt betegségekhez és tünetekhez vezethet. Rengeteg probléma a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Dr. Shalton mondta azt, hogy aki túl sok édességet fogyaszt, az akkor is alkoholista, ha nem is sejti. A túl sok cukor ugyanis megerjed, alkohol lesz belőle, s ugyanúgy károsítja a májat, mintha alkoholt fogyasztanánk.Igaz -e ez az állitás?  Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a cukor témában

        Tisztelt Kérdező!

        A fehér cukor-más néven répacukor- valóban a cukorrépából  előállított finomított koncentrátum. Ennek megfelelően töményebb, koncentráltabb. Ez volt a cél az előállításnál. (Számos feltételnek megfelel így a forgalomba hozatal és a felhasználhatóság szempontjából.) Annyiban természetes, hogy cukorrépából állítják elő. Felhasználás során általában hígítva használjuk. Mindenki a szájízének megfelelő koncentráltságban.

        A temészetes cukor tartalmú ételek-gyümölcsök- általában kevésbé édesek, mint a jelenlegi közízlés. Úgyhogy valóban elmondható, hogy túl sok cukrot használunk. Általánosságban. Azonban mindenki személyesen dönthet és választhat, hogy a természetes ételeket és ízeket választja, egészségesebb életet él.  Véleményem szerint az egészséges táplálkozás kulcsa a megfelelő mérték. A túl sok cukor valóban erjedéses folyamatokat generál, aminek lehetnek kedvezőtlen hatásai. Azonban fontos tudni azt is, hogy a szervezetünk rendelkezik szabályozással, alkalmazkodással, így képes az egyensúlyi helyzet megtartására egészen sokáig. Például a sav-bázis háztartás is bonyolult szabályozás alatt áll, amely biztosítja az egyensúly megtartását. Azzal egyetértek, hogy rengeteg probléma a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Túl sok finomított cukrot, szénhidrátot, fehérjét, zsíradékot, sőt, mesterséges adalékanyagot ...stb eszünk. Rajtunk múlik a választás és a változtatás.

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-24 11:20:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 11:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: