• Lehet káros?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő!

        Kb. 1,5-2 évvel ezelőtt elég mély depresszióban szenvedtem, amelyet biorezonanciával és egyéb gyógynövényekkel sikerült legyőznöm.

        Azóta szinte folyamatosan szedem az alábbi szereket:

        - Rhodiolin kapszula (adaptogén növény)

        - lecitin

        - zöldbúza tabletta

        - magnézium + multivitamin pezsgőtabletta

        Ezekkel a szerekkel sikerül szinten tartanom magam (vannak hullávölgyek, de nem olyan mélyen mint a depi idején). Azt még hozzá kell tennem, hogy a napi előírt adagnak a felét veszem be mindegyiknek.

        Kérdésem az lenne, hogy igaz e az, hogy ezeknek a szereknek és a vitaminkészítményeknek a szedése következtében az immunrenszer nem védekezik olyan hatékonyan, mintha nem szednék semmit??

        Lehet káros a hosszútávú szedés,  nem teszek vele rosszat a szervezetemnek??

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel, K. László

         

        WEBBeteg szakértő válasza a vitaminok témában

        Kedves László!
         
        A táplálékkiegészítőknek is lehetnek mellékhatásaik, de ezeket sok esetben nem vizsgálják, mert a legtöbb szer nem OGYI-engedélyhez kötött és nincs szükség hozzájuk nagy esetszámú vizsgálatokra. Szóval nem egyértelműen bizonyított sok szer hatásossága vagy káros volta. Gyakran nem a hatóanyag, hanem a tabletták, kapszulák vivőanyagai is lehetnek károsak.
         
        Az ismert tény, hogy a magnézuimot és a vitaminokat is túl lehet adagolni, szóval a napi szükséglettől többet ne fogyasszon. A lecithin hatásosságát tanulmányok igazolják, de a javasolt adagolást nem szabad túllépni. A zöldbúza tabletta és a Rhodiolin kapszula pontos összetételét nem ismerem, erről nyilatkozni nem tudok.

        A depressziót illetően azt javaslom, keressen fel egy pszichiáter szakembert is a problémával, mert csupán táplálékkiegészítőkkel nem lehet a betegséget meggyógyítani.

         

        Üdvözlettel: Dr. Boros Mikós, Vital Balance Életmód Központ


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-30 16:27:30; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 20:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: