• Magasság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktor úr, nő A fiam 14 éves és már 174 cm. Még meddig nőhet fölfele? Lehet valamit tenni ellene? Köszönöm előre is válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a testmagasság témában

        Kedves anyuka!

         

        A magasság nagyrészt genetikailag meghatározott tulajdonság. Feltételezem, hogy a családban van hasonlóan magas ember a felmenők között. A végleges testmagasság attól is függ, hogy a fia nemi érése hol tart. Vannak olyan gyermekek, akiknek viszonylag hamarabb kezdődik a serdülésük és e miatt kezdetben magasak a társakhoz viszonyítva, de mivel hamarabb megállnak a növekedésben, végül nem lesznek kirívóan magas termetűek. A növekedési hormon túltermelése ritka betegség. Amennyiben aggasztja önöket ez a probléma, gyermekendokrinológiai szakrendelést keressenek fel. Ott csontkor meghatározást is fognak végezni, ebből pedig a végleges testmagasság jól becsülhető. Ha a magas növés betegség következménye, azt kezelik. Ha alkati, azt nem kell kezelni.

         Dr. Fáklya Mónika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 16:20:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: