• Még mindig a grapefruit

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Jóna Angelika! Megkaptam válaszát, de nem egészen értettem. 2,5 dl grapefruitlé hatása 3napig is eltart? Úgy tudom, hogy ennek a gyümölcsnek sok pozitív hatása van, meg szeretem is,jobban, mint a narancsot. Azt szerettem volna megtudni, hogy mennyi idő alatt szívódik fel a reggel elfogyasztott 1db gyümölcs leve, és a kapott válasz igen meglepett.Üdvözlettel:Zsozsi(és nem Zsuzsi)

        WEBBeteg szakértő válasza a grépfrút témában


        Tisztelt Olvasónk!

        Mint az előző válaszomban is írtam, 1-3 nap szükséges, hogy a grépfrút gyógyszermódosító hatása teljesen megszűnjön. A  grépfrút bizonyos gyógyszerek hatását hosszabb távon, a felszívódást követően 1-3 napig is zavarja a szervezetben (pl. egyes szívritmusszabályozók, vérzsírcsökkentők - a korábban belinkelt cikkben ezekről részletesebben olvashat), ezért ezen gyógyszerek szedése során nem ajánlatos a grépfrút fogyasztása. Ez a hatás csak egyes gyógyszerekre vonatkozik, időtartama pedig az egyéni tényezőktől függ.

        A gyógyszereit egyébként általában jobb, ha vízzel veszi be és nem gyümölcslével, hiszen voltak korábban olyan vizsgálatok, hogy a gyümölcslevek - és nemcsak a grépfrút, hanem az alma vagy a narancs is - gátolják a gyógyszerek felszívódását a gyomorból.
        Valóban nagyon egészséges gyümölcs a grépfrút, amelynek az elfogyasztása után a felszívódás már a gyomorban elkezdődik fél órán belül, majd néhány órán belül befejeződik.
         
        Összefoglalóan ezért a következőt tanácsolom: ha azon gyógyszerek valamelyikét szedi, amelynek módosítja a hatását, akkor egyáltalán nem tanácsos a grépfrút fogyasztása. Más esetben a gyógyszer bevétele után 1 óra múlva fogyaszthatja a gyümölcsöt.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-23 21:11:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 13:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: