• sztatin intolerancia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Egészséges életmódot élő vegetáriánus, minden káros szenvedélytől mentes, normális súlyú nő vagyok. Szénhidrát formájában is kerülöm a zsírt mégis emelkedett, általában 7-8 közötti a koleszerin szintem, a triglicerid normális. Refluxom és Hashimoto tyreoditisem van de a TSH szint egyelőre jó, nem az okozza a koleszterin emelkedést hanem genetikai. Felírtak nekem 20 mg-os atorvastatint de fájtak tőle a vádlijaim, így abbahagytam. Minden nap mérem a koleszterint reggel és azt csináltam, hogy amikor jelentősen magasabb akkor bevettem egy 10 mg-os atorvastatint és vagy 2-3 napig jó volt a szint, aztán mindig visszaemelkedik. A kérdésem az lenne, honnan lehet biztosan tudni, hogy a lábfájást nem rabdomiolizis okozza? Mert ha csak egy sima mellékhatás ami kellemetlen de nem okoz kárt a szervezetemben akkor el tudom fogadni és majd megszokom, de természetesen nem szeretnék magamnak ártani. A másik kérdésem pedig az, hogy szabad egyébként ilyen "eseti" gyógyszerszedést alkalmazni, tehát, hogy akkor veszek be ha emelkedett? (Minden reggel éhgyomorra megmérem). Ugyanis olyan is van amikor egy hétig tejesen a határérték alatt van és akkor minek szedjek bármit is. Válaszát előre is köszönöm. Smskód: 7MAP

        Dr. Molnár Dóra válasza a koleszterin szint témában

        Kedves Kérdező, a rabdomiolízis mindenképpen laboratótiumi eltéréssel jár, esetleg kisebb adag, vagy más sztatin mellett csökkenhet az izompanasz. Vérvétellel még panasz nélkül is kimutatható, néhány hét elteltével, hogy okoz-e komolyabb izom- vagy májproblémát a gyógyszer, de az esetek legnagyobb részében nincs eltérés. Az eseti gyógyszerszedéssel az a baj, hogy nem lenne szabad megvárni, hogy magas legyen a koleszterin szint, hanem folyamatosan alacsony szinten kellene TARTANI az érelmeszesedési folyamatok lassítása érdekében. (Különösen, ha családban is több szív- és érrendszeri esemény volt esetleg.) Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. augusztus 12., 12:56; Megválaszolva: 2017. augusztus 12., 21:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: