• Mennyi vitamin, milyen és mikor

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Tavaly decemberben lettem beteg. Napi szinten görcsölt a vádlim, dagadt a bokám, és nem tudtam önállóan menni sem. Vizsgálatok sokasága után derült ki, hogy boka porckopásos ízületi gyulladásom, szerzett lúdtalpam, és lágyéki gerincsérvem is van. Részt vettem egy csontritkulás vizsgálaton is, ahol 3 éve voltam először. Az akkori állapothoz képest kissé romlott az eredményem. Áprilisban 10 napos kórházi kezelés után végre, annyira talpra álltam, hogy újra önállóan tudok közlekedni, bár nem olyan hosszú távon, mint régen, de ez előreláthatólag gyógytornával még tovább fog javulni. Gyógyszert már nem szedek, csak táplálék-kiegészítőt és vitaminokat. Jutavit glkozamin-szulfátot 3 hónapja szedem. Reumatológusom szerint évi két kúrát érdemes tartani, tavasszal és ősszel. Tehát ezt most júniustól augusztusig abbahagyom. 1000 mg-os C-vitamin +D3 vitamint most abbahagytam, gondolom ez is elég ősztől tavaszig. Régebben 2 éven át szedtem az Omega Marine Forte+ halkapszulát amiben 5ug D3 vitamin is megtalálható. Ezt a háziorvosom tanácsára hagytam abba tavaly decemberben. Ezen felül tavaly óta iszom esténként Magnesolv-ot az Ortopédus tanácsára, ami nagyon hasznosnak bizonyult, mert azóta nem görcsöl a lábam. Ma már csak fél tasakkal iszom naponta. Kérdésem az lenne, hogy milyen vitamint, és meddig érdemes szedni? Csontritkulás ellen elég csak télen a D3 vitamin? Görcsök megelőzésére hosszú távon sem gond a Magnesolv fogyasztása? Az Omega Marine Forte + szedését újra kezdjem el, vagy nyáron abszolút ne szedjek semmit? A C-vitamint is elég csak télen szedni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Vitaminok témában

        Kedves Kérdező! A csontritkulás mértékét nem említette, ettől függ, hogy szükséges-e folyamatosan D vitamint szednie. Amennyiben a csontritkulás önmagában nem indokol D vitamin pótlást, akkor az ajánlott adag napi 1000 NE . Ez t a nyári hónapokban a szervezet a napfény hatására szintetizálja, a téli hónapokban szükség lehet a pótlásra. A Magnesolvot tartósan is nyugodtan szedheti a leírt adagolásban. Az Omega Marine forte szedésének iindikációja számomra pontosan nem ismert, nem említett sem a zsirsavanyagcserében kóros eltérést, sem szívbetegséget, sem egyéb rizikótényezőt a szív- és érrendszerei megbetegedésekkel kapcsolatban. Amennyiben Ön a napi étkezések során rendszeresen fogyaszt zöldség és gyümölcsféléket, akkor a tavaszi, nyári hónapokban a C vitamín szedése nem szükséges. A többletet a szervezet nem tárolja el. Egyéb vitaminok rendszeres szedése hiányállapotokban, felszívódási zavarokban, súlyosabb betegségek után, nem megfelelő táplálkozást követően lehet leginkább indokolt.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2017. június 20., 11:32; Megválaszolva: 2017. június 21., 21:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: