• Vérnyomás pulzus ingadozás!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő egy hónapja hogy írtam önnek vérnyomás problémák címen! Az ön tanácsait megfogadva elvégeztettem a vizsgálatokat! Múlt hónap végén felkerestem a kardiológiát panaszaim miatt(Palpitatio érzés)nyugalmi EKG,teljes labor,pajzsmirigy vizsgálatok mind rendben voltak! Egy hét múlva Holter 24 órás EKG utána,Szív UH, röntgen mindent rendben találtak! Az előző levelemben említettem,hogy tavaly December végén kezdődtek a tünetek, különböző testhelyzet változtatáskor,jól érzékelhető szívdobogás érzés,tehát ha leülök,felállok,lefekszem(egyik oldalról a másikra fordulok),felkelek lehajolok akkor a nyugalmi pulzus 60-ról felmegy akár 80-ig is de utána fél egy perc után visszaáll 60,66/ percre! Gyalogláskor is eleinte 60-as nyugalmi pulzus után,50 méteren belül már 84 a pulzusom ilyenkor,enyhe szédülés jön rám mikor megállok akkor mérséklődik de újra indulva pár méter után megint szédülök haza is mentem gondoltam mérek egy vérnyomást ami 144/80 volt pulzus 72! A mai nap szerintem kivételes volt és nem szédültem gyaloglás közben! Sajnos muszáj volt beszerezni egy pulzus mérőt,hogy megtudjam milyenek ezek az ingadozások! Hétfő reggel gyógyszer után mértem egy vérnyomást 115/75 P 65 tettem vettem a lakásban 5 perc után,nem jól éreztem magam vérnyomás mérés 130/80 p 72 normális az hogy kb 10 perc mozgás után ennyire felmenjen? Concor 5mg napi egy szem és Tritace 1,25 szedek reggel és este! Az utóbbi két és fél hétben már egész nap érzem ezeket a pulzus változásokat! Előtte csak este éreztem,nappal szépen tartotta a pulzusom a Concor! Elképzelhető hogy a Concor már nem fejti ki kellőképpen a hatását,a fent említett eltérő pulzus és vérnyomás értékek miatt? Már azt is észre vettem ha beszélek,nyelek és rágom az ételt akkor zúg,csörög a fülem(ebből én azt gondolom hogy már nem hat megfelelően a gyógyszer így nincs stabil pulzusom) ugyanis pár éve erős fülzúgásom,csörgésem van ami hol elmúlik de a legtöbbször előjön! Még annyi kérdésem lenne hogy Szombat este nem vettem be a Tritacot és reggelre kiugrott a pulzus és a vérnyomás(200/99 p135)gyorsan bevettem a gyógyszereket,de előtte muszáj volt kihívni a mentőt mert még soha nem tapasztaltam ilyen erős szívdobogást és azt gondoltam baj lehet! Egy fél óra múlva már a sürgősségin 130/80 p83 mértek! Elképzelehtő hogy az esti gyógyszer elhagyás miatt ugrott ki a vérnyomásom? Vagy a hirtelen pánik roham? Ebből is látszik az hogy a Concor már nem fejti ki a hatását,mert régebben a házi orvosom mondta hogy ha előbb elfogy a Tritace akkor az nem baj,csak a Concor legyen bevéve! Tehát ezeket a pulzus,és vérnyomás ingadozásokat okozhatja Pánik,pánikzavar? Lehetséges az hogy a nagyon szoros ön megfigyelés hatására nem hat a Concor? Vagy más készítményt kellene szednem? Vagy edzetlenség miatt van ez? (Mozgok rendszeresen minden nap) Mert amikor elfoglalom magam fürdök vagy borotválkozok akkor utána nem zúg a fülem és a pulzusom is stabil! Van ilyen hogy az ideg miatt egy gyógyszer hatástalan vagy nem érzi az ember kelőképp a hatását? A kardiológián és a házi orvosnál röviden említettem ezeket a pulzus dolgokat,de azt mondták hogy csak beképzelem magamnak valahogy nem értettek meg hogy mit érzek meg hogy ezek a pulzus értékek még jók azt mondták! Sajnos kénytelen vagyok magán orvoshoz menni a problémámmal hátha jobban megért és kérni tudok egy terheléses EKG-t hogy ezek a pulzus ingások mennyire normálisak! Ha mégse sikerülne megoldást találni akkor ezek az ingadozó pulzus értékek okozhatnak később valami komolyabb szervi bajt? Elnézést ha kicsit zavarosra és hosszúra sikerült! Üdvözlettel!

        Dr. Molnár Dóra válasza a pulzusszám emelkedés témában

        Kedves Kérdező! Nem kóros mértékben emelkedett mozgás hatására a pulzus a leírtak alapján. Az esti gyógyszer kihagyása okozhat vérnyomás kiugrást reggel. A vérnyomás és pulzusválasz megítélésre még egy terheléses EKG elvégeztethető, de alapjában véve nem rosszak a feni értékek.A stressz és szorongás viszont emelheti a vérnyomást és a pulzust is , ezért pánikbetegség kezelése mindenképpen javasolt. Fülzúgás miatt fül-orr-gégészeti rendelést is keressen fel! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. február 14., 21:02; Megválaszolva: 2017. február 16., 20:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: