• Pulmonális nyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Most került a kezembe 5 hónappal ezelőtti kardiológiai leletem. Azt olvasom rajta hogy enyhe mitralis prolapsusom van (erről már régóta tudok, néha melléver a szívem, de nem zavar) és enyhe TI-m. Illetve a becsült pulmonális nyomás 28 Hgmm. Vérnyomásom, pulzusom rendben volt, bár tudni kell kicsit streszelős típus vagyok, a vizsgálat alatt is szorongtam valamennyire. Kérdéseim: Ez a 28 Hgmm magasnak számít? Mennyire kell izgulnom emiatt? Vizsgálat alatt még dohányoztam, de négy hónapja letettem a cigit. 3 hónap alatt 10 kg-ot szedtem fel, ami azt jelenti hogy a kórosan soványból (172 cm/53 kg) átlagos-vékony testalkatú (172 cm/63 kg) lettem. Mióta feljöttek a kilók úgy érzem, hogy néha tempósabb gyaloglásnál lihegek a beszéd is kényelmetlen, illetve lehajláskor is kevésnek érzem néha (nem mindig) a levegőt. Köhögés vagy más tünet nincsen. Pár hónappal ezelőtt minden másnap 5 km-ert futottam le futópadon, most lustaságom miatt nem járok futni. Néha futok a villamos sprintben és utána is lihegek. -Az normális ha valaki sietős tempóban megy akkor liheg? - Néha gyalog megyek fel a 8. emeletre de ott már eléggé lihegek. De szerintem már a 4.-5. emeleten is elfáradok és szaporábban veszem a levegőt. Tüdőgondozóban volt spirometriás vizsgálat két hónapja ami teljesen negatív lett és a mellkas röntgen is negatív. Ezek a tünetek lehetnek szív eredetűek? Okozhatja a mitralis prolapsus vagy a TI vagy a 28 Hgmm pulmonális nyomás? Vagy egész egyszerűen a hirtelen jött 10 kg-hoz nem alkalmazkodott még a szervezet, vagy csak edzetlen vagyok? Előre köszönöm válaszát! Üdv.: Egy 34 éves nő.

        Dr. Molnár Dóra válasza a nehezebb mozgás témában

        Kedves Kérdező, ezen az értéken egyáltalán nem kell aggódnia. Gratulálok ahhoz, hogy abbahagyta a dohányzást! A panaszait a hirtelen megnövekedett testsúly okozhatja, fokozatosan felépített edzéssel terhelhetőség növelhető. Ennyi idő alatt szinte nem is volt ideje alkalmazkodni sem a keringési rendszernek, sem az izomzatnak a nagyobb testtömeg cipeléséhez. Az jó hír, hogy most normál testsúlya lett. Javasolt az izomzat növelése a következő időszakban. Érdemes esetleg szakember segítségét is igénybe venni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. január 24., 14:14; Megválaszolva: 2017. január 26., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: