• Szaunázás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Cukorérzékenység miatt odafigyelek a szénhidrát bevitelemre, így gyógyszerszedés nélkül tartom karban a cukorszintemet. Nem eszem húst és tojást másfél éve és nem is hiányzik, változatosan táplálkozom, jól érzem magam. Sosem voltam túlsúlyos. Súlyom most 76 kg, magasságom 178 cm. Magasvérnyomásra szedek gyógyszert, így az is mindig rendben van. Rendszeresen sportolok, hetente futok, 2-szer kondizom, reggelenként, hetente 3-4-szer, jógázom és autogén tréningezem. A házasságom boldog, a munkahelyemen megbecsülnek, 8 óránál többet nem dolgozom, én is szeretek ott dolgozni. Két hónapja kezdtem rendszeresen szaunázni, hetente 3-szor. A problémám az, hogy amikor este 7-kor szaunázom, utána hajnal kettő körül mindig felébredek és nem tudok visszaaludni. Próbáltam már, hogy nem a szokásos időben 10 körül fekszem le, hanem egy órával később, de az sem segít. Eleinte 3-szor negyed órát szaunáztam közben hideg vízzel tusoltam és 10 percet pihentem szoba hőmérsékleten. Az alvás zavar miatt lecsökkentettem a szaunázást 2-szer 10 percre közte tusolás és 5 perc szünet, de ez sem használt. Többször mértem szaunázás után a vérnyomásom 120/80 körül volt, tehát az is normális. Kérem, adjon tanácsot mit tehetnék, hogy tudjak aludni szaunázás után, mert nem szeretném abbahagyni, nagyon jól esik. Köszönettel: István

        Dr. Veress Dóra válasza a szauna, alvászavar témában

        Kedves István, A szaunázásról alapvetően azt tartjuk, hogy segít ellazítani az izomzatot, oldja a stresszt és ezért javítja az alvást. Az Ön esetben elképzelhető, hogy a meleg és a fokozott izzadás felpörgeti az anyagcserét és ezért nem tud aludni. Ha nem szeretné abbahagyni a szaunázást, akkor próbálja meg azt, hogy nem este szaunázik, hanem a lehető legkorábban. A legjobb az lenne, ha reggel tudna egyenesen odamenni, vagy hétvégén délelőttönként élne a lehetőséggel.


        Kérdés: 2011. november 10., 10:37; Megválaszolva: 2011. november 10., 13:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: