• Mit tegyek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Mániás depresszióban szenvedek, több évtizede. Szedtem rá mindenfélét, mielött kitalálták az antidepresszánsokat és a hangulatstabilizálókat. Nős vagyok, és megállapodtunk a feleségemmel, hogy ő osztja be a gyógyszereimet. Ez így remekül működik, mindaddig, amíg valamiért rosszabbul nem leszek, és ilyenkor több gyógyszer tud csak segíteni. Viszont ezt a feleségem nem érti meg, azt hiszi, kábulni akarok. ( régebben ittam ). Ha ad is ilyenkor több gyógyszert, csak nagy nagy veszekedések árán, amitől csak romlik az állapotom. Így már a gyógyszer sem segít, max aludni tudok csak.Ö teljesen egészséges, ezért nem is érti meg a bajomat. Pedig ami ilyenkor lezajlik bennem, az néha az öngyilkossági gondolatokig is elmegy. Hogyan adjam tudtára, hogy tényleg komoly az ügy ?

        Dr. Veress Dóra válasza a mániás depresszió, bipoláris zavar témában

        Kedves Uram! A mániás depresszió egy elég kiszámíthatatlan betegség, mert nemcsak depressziós, hanem mániás periódusokból is áll, amikoris a beteg nem mindig képes kontrollálni a cselekedeteit. Gondolom sok más ok mellett, részben ezért is döntöttek úgy, hogy a felesége porciózza ki a gyógyszereit. A gyógyszerek dózisának önkényes változtatása elég veszélyes, mert egyes hangulatstabilizálók túladagolása komoly mérgezéses tüneteket okozhat, míg a szorongásoldókhoz hozzá lehet szokni. Megértem az Ön szempontjait is, de mégis azt kell mondanom, hogy ebben most a feleségének adok igazat. Az Ön számára a megoldást abban látom, ha az orvosával rendesen beállítják a gyógyszerelését, illetve megtanul néhány olyan technikát, amivel oldani tudja a depressziós tüneteket. Ez lehet figyelemelterelés, a felesleges energiák levezetése sporttal, relaxáció, jóga, meditáció, stb. Válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet és próbálja ki a gyakorlatban is!


        Kérdés: 2011. május 12., 18:42; Megválaszolva: 2011. május 14., 23:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Lehet e súlyosabb betegség ebből közepes depresszióból?köszönöm