• Depresszió

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Másfél évvel ezelőtt édesanyámnak volt egy öngyilkossági kísérlete (begyógyszerezte magát). Ezt, egy kb. egy éve tartó munkahelyi nyomás hatására követte el végül. Az egy év alatt, folyamatosan romlott az állapota, befordult, nyugtatót szedett, napokat átaludt, folyamatosan mondogatta, hogy nem bírja a felelősséget, és a feladatokat, amit a nyakába varrtak, és hogy nem bírja tovább. Majd ez lett a vége. Előtte nem voltak depresszióra utaló tünetei, teljesen normális életet élt. A begyógyszerezés után 3 hónapig a pszichiátrián kezelték. Majd részben (nem felejtette el azt amin az alatt az egy év alatt átment) gyógyultan hazajöhetett. Egy- másfél év telt el azóta. Sajnos a mai napig csinál olyat két- három havonta, hogy ha valaki rosszul, vagy rosszat szól hozzá, nem kel fel reggel, bevesz egy csomó xanaxot és egész nap alszik. Nem lehet hozzá szólni, nem érdekli senki és semmi. Még másnap is hallani a beszédén, hogy be van nyugtatózva. (nem tud artikulálni rendesen, mintha zsibbadna a szája) Majd pár nap, és teljesen jó kedvű... Mit tanácsol, mit lehet tenni? Meddig mehet ez így? Segítségét köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a depresszió témában

        Kedves Kérdező! Az édesanyjának valamiféle stresszkezelési problémája van. Valószínűnek tartom, hogy ezeken a nehéz napokon éri valamilyen hatás, amit képtelen másként feldolgozni, csak a nyugtatókkal. A legjobb az lenne, ha keresnének egy pszichoterapeutát, aki átbeszéli vele ezeket a helyzeteket, és megtanítja a helyes problémakezelési módszerekre! Lehet, hogy felmerül Önben a kérdés, hogy miért most alakult ez ki? Az a kritikus egy év olyan megterhelő volt számára idegileg és érzelmileg, hogy kimerültek a tartalékai és ez a személyiségén is nyomot hagyott. Segítségre van szükséges ahhoz, hogy visszataláljon önmagához. Ebben pedig nem a gyógyszeres terápia jelenti a megoldást!


        Kérdés: 2011. április 04., 14:55; Megválaszolva: 2011. április 04., 22:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: