• Depresszió?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő vagy Doktor Úr!

        34 éves, pedagógus anyuka vagyok 2 gyönyörű gyermekkel, megértő, gondoskodó férjjel.

        Az én gondom 20 éves koromban kezdődött pánikbetegséggel, amin 1 év alatt sikerült túljutnom. De sajnos 1 éve visszatértek a rohamok, a szorongások állandósultak, megkerestem egy pszichiátert, akihez rendszeresen járok terápiára. Sajnos depresszió lett az állandó szorongásaimból.

        A kérdésem a következő lenne:

        Az utóbbi hónapokban nagyon megijedek magamtól, mert egyre "távolabbi"-nak érzem magamtól a szüleimet, a férjemet, lassan már a saját gyerekeimet is. Nehezen találok erre megfelelő szót, olyan néha mintha idegenek lennének és már én magam sem tudom ki vagyok.  Ez egy újabb pszichés betegség, vagy a depresszióval jár? Nagyon ijesztő...  Ilyenkor szinte pánikba esek, muszáj vagyok Xanaxot bekapni, menekülnék de hova?!

        Mi lehet ez?

        Várom mielőbbi válaszukat!

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Kedves Levélíró!


        Sorba kell szedjem a pszichés zavarokat, illetve ezek egymásra hatásáról érdemes beszélnünk. A pánik zavar általában fiatalabb korban indul, ha állandósul, vagyis visszatérő akkor már pánik betegségről beszélünk. Az állandó( ún. generalizált)  szorongás már egy másik pszichés zavar. Ha a szorongásos zavarok régóta fennállnak, gyakran vezetnek depresszióhoz. Nem tudom, hogy a "terápiába járás" az Ön esetében mit takar (csak gyógyszert kap, vagy speciális (tehát célorientált) pszichoterápiában is részesül?) Mindenesetre az új tünetek, amik Önnek ijesztőek, valószínűleg nem külön betegséget jelentenek, hanem szorongáshoz vagy depresszióhoz is társulhatnak (derealizáció, deperszonalizációnak nevezzük ezeket). (Megj. Arra nem tért ki, hogy ezeken egyébként segít-e a Xanax?) Ha jól együtt tud működni a terapeutájával, akkor ezt is érdemes lenne elemezni. Amennyiben a terápiát nem érzi elég hatékonynak, ezt is meg kéne beszélni pszichiáterével(új terápiás forma, és/vagy új szakember?) .

        Dr. Bakos Cinnia Dóra pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-23 17:50:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 08., 06:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Lehet e súlyosabb betegség ebből közepes depresszióból?köszönöm
        Tisztelt Doktornő Azt szeretném megkérdezni, hogy a depresszió okoz e olyat ami már nem visszafordítható, egészségügyi károsodást? Láttam már több oldalon, hogy miket említenek róla, hogy egyes agyi területek kisebb lesznek, az agy...