• Depresszió

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím ! Megpróbálom rövidre fogni kérdésemet. 1996 óta szedek antidepresszáns gyógyszereket. Xanax 0,25 és Sceropran/Sceroxszát gyógyszerekkel kezdtem, majd rövid időn belül a Xanax 1 Sr-t kaptam. Ami valójában jó volt, mert a korábbi tünetek - ájulás-érzet, remegés, halálfélelem stb. megszüntek, de pánikszerűen kb. 25 kg-ot híztam tőle. Már elég régen mást szedek (Rivotril 0,5 és Apodepi), de a súlyom nem áll vissza. Kb. 52 kg voltam amikor először rosszul lettem, az 1-es Xanax szedésekor 75-80 kg-ra híztam. Kérdésem: ezeket a gyógyszereket életem végéig szednem kell? A szakorvos szerint igen. Milyen mellékhatása lehet az ennyi éven át tartó folyamatos gyógyszerszedésnek? Nagyon szeretném abbahagyni a gyógyszerszedést, de attól félek, hogy újra jelentkezni fognak a fent leírt tünetek. A diagnózis egyébként depresszióval kevert pánikbetegség, amit elhúzódó gyászreakcióval magyaráztak. Köszönöm válaszukat ! Tisztelettel: Szűcsné Éva

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

         

        Tisztelt Kérdező!

        Igyekszek én is lényegretörő lenni. 1996 óta gyógyszereket szedni elgondolkoztatóan sok, ez már nem is betegség, hanem évtizedes állapot, amit önmagában gyógyszer ezután sem fog valószínűleg megoldani.

        Pszcihoterápia és életmódváltozás nélkül nehéz lesz előrelépnie, az elhúzódó gyászreakció, mint kiindulópont inkább pszichológust, mintsem orvost és gyógyszereket igénylő feladat.

        A korábban szedett Seroxat és a most használt Apodepi a nevén kívül

        teljesen(!) azonos, tehát sajnos téved, amikor ha azt hiszi, most mást szed, mint régebben. Lehet, hogy orvosával egyeztetve érdemes lenne valamilyen más, valóban eltérő hatásmechanizmusú antidepresszívumot kipróbálni, hiszen sokféle ilyen létezik. A Seropram és a Seroxat/Apodepi, bár nem azonosak, de elég közel állnak egymáshoz hatástanilag (SSRI), tehát ha eddig csak ezeket szedte, akkor még számos lehetőség van!

        A Xanax és a Rivotril már nehezebb dió, ezek feszültségoldók, és soraiból úgy tűnik, régóta, folyamatosan, nagy dózisban szedi ezeket. Nem azonosak, de nagy különbség sincs köztük, mindkettő benzodiazepin. Itt a hozzászokás veszélye a legnagyobb kockázat, ami félek, évtizedes kórelőzménye alatt már törvényszerűen kialakult, és ugyancsak rossz jel, hogy betegségtudata erősen gyógyszercentrikusnak tűnik. Olvassa vissza a kérdésként írt sorait! Egyből gyógyszerekkel kezd, neveket, (magas...) dózisokat, mellékhatásokat sorol, majd csak a legvégén ír röviden magáról a problémáiról, betegségéről.

        A gyógyszereket nem kell egy életen át szedni, ha sikerül megoldani azt a problémát az életében, ami miatt a gyógyszereket szedi, azaz ha az okokat tudja rendezni. Ilyen évtizedes kóros állapotok mögött rossz házasság, vagy éppen magány, rossz munkahely vagy éppen a munka hiánya, anyagi nehézségek, perspektívátlanság vagy ezek kombinációja állnak. Ezek nem könnyű kérdések, de sajnos maga az élet maga sem az, és a legjobb gyógyszer sem tud életeket megoldani... Javaslom, hogy pszichoterápia irányában lépjen!

        Jó egészséget kívánva:

        Dr. Dinya Zoltán


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-05-15 09:13:35; Megválaszolva: 2011. július 28., 15:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Lehet e súlyosabb betegség ebből közepes depresszióból?köszönöm