• Depresszió és demencia - Ennyi gyógyszert?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Összeírtam, hogy édesanyám milyen gyógyszereket kap depresszóra és demenciára, melyiknek milyen mellékhatása van. Rémülten láttam, hogy a depresszióra (Rirotril 0,5 mg:1-1-1;Tegretol 200 mg: 1-1-0, Ziperid 2 mg 1/2-0-1; Kemadrin 5 mg 1-1-1) szedett gyógyszereinek szinte minden mellékhatása jelentkezett nála. Ezért tapasztaltuk a fizikai és szellemi leépülést. Kihagytunk 1-1 adagot és olyan volt, mint akit kicseréltek. Most természetesen a megfelelő tempóban (6 hét alatt), de megpróbáljuk elhagyni a depressziós gyógyszereket, a Ziperid kivételével. Demenciára Cavongton Forte 1-1-1 és Nootropil 1200 mg 1-1-0 kap. Nagyon szeretném megtudni véleményét, jól gondoljuk-e, hogy ezzel állapotát javítani tudjuk. Sajnos ahányszor orvoshoz fordulunk, annyiszor újabb gyógyszereket kapunk a régiekhez. Volt már olyan, hogy 13 féle gyógyszert szedett. Egyszerűen nem tudom tehetetlenül nézni kínlódását.

        WEBBeteg szakértő válasza a depresszió témában

        Tisztelt Kérdező!

        Nekem a magas dózisú Cavinton és Nootropil adagolásokkal inkább rossz tapasztalataim vannak idős demenseknél, márpedig az Önök esetében magas a dózis, sokallom. A demencia egy leépülési folyamat, egy lejtő, amin egy ponton túl az addig segítő Cavinton és a Nootropil már nem segít, sőt árt azzal, hogy élénkítő hatásuk révén a beteg zavart, nyugtalan lesz, akár hallucinálni is kezdhet, vagy agresszívvé válik. Sokszor hoznak be kórházi osztályra idős nénit, bácsit, akit a Nootropil pörgetett túl.

        Az, hogy Ziperidet is írtak fel, jelzi, talán az Önök esetében a helyzet már elérte ezt a szintet, a Ziperid hallucinációk, zavartság ellen használt szer, így a magas dózisú Cavinton Forte+Nootropil erősen mérlegelendő.

        A másik megjegyzésem, hogy aki tényleg demens, arra a depresszió diagnózist már nem igazán használjuk! A leépülés része az érzelmi kiüresedés is, sajnos ez nem depresszió, és a hangulatjavító gyógyszerekkel csak rossz értelemben felpörgetni lehet a beteget, aminek a
        következményeit fentebb írtam.

        Sajnos a probléma az, hogy a demencia alapvetően nem gyógyítható, és ahogy a beteg halad lefelé a lejtőn, egyre kevesebbet lehet érte tenni. Figyelni kell arra viszont, hogy a segíteniakarás során ne adjanak neki olyan gyógyszereket is, amik már csak ártanak.

        A Rivotril és a Tegretol elhagyásával egyetértek, ha a beteg nem epilepsziás. Előrehaladott demensek esetében én (a Ziperid helyett is) a Tiapridal és az Andaxin óvatos beállításának vagyok a híve inkább. A beteg legyen nyugodt, irányítható, de ne aludjon, vagy ne legyen a sok
        gyógyszertől ágybanfekvő, és sajnos a demencia előrehaladásával egyre inkább előtérbe kerülnek a gondozási, ápolási kérdések.

        Konkrétumokba nem akarok belemenni, mert időseknél különösen érvényes, hogy ahány beteg, annyiféle megtalálandó egyénreszabott kombináció kell. Javaslom, hogy ne "saját szakállukra" módosítsák a terápiát, mert sokat lehet ártani is, hanem konzultáljanak pszichiáterrel "élőben", aki látni is tudja a beteget!

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-30 19:18:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 13:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Édesanyám demenciában szenved, egy otthonban él, állandó felügyelet alatt. A pszichiáter július elején quetiapine gyógyszert írt elő, mert nagyon megszaporodtak a zavart (képzelgős) időszakok, a kényszeres elköltözési szándékok. Viszont...
        Kérem segítsenek, kétségbe vagyok esve. Édesanyám le fog épülni? Sajnos a leletetről készült fotót így tudom elküldeni. Link: http://www.kephost.com/image/wvXc Tisztelettel R.Tamás
        56. éves értelméségi nő vagyok vezető beosztásban. Az utóbbi időben jelentős memóriavesztést érzékeltem. Egyes megbeszélések, bizonyos ügyekkel kapcsolatos döntések teljesen kiesnek. Beszéd közben előfordul, hogy egyszerű szavak (pl:...
        94 éves Édesanyám másfél éve elesett a lakásban. bordatöréssel volt néhány napig korházban. A zárójelentésen szerepel hogy demens. Azóta otthon ápoljuk. A helyzet egyre romlik . éjjel járkál keres ajtókat nyitogat nyugtalan nem marad az...
        Tisztelt Szakértő! Az édesanyámnál 2012.novemberèben diagnosztizálták az agysorvadást. Betegség tudata nincs. Mèg önellátó, cselekvőképes. A leèpülèsèt folyamatosan èrzèkelem. Beszède, mozgáskoordinációján. Kontrollra nem tudom...
        Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál 2015.12.03-án demenciát állapítottak meg. Ekkortól szedte a Palixid 10mg -et. 2016.június hóra rendelte vissza a gyógyszert felíró doktornő kontrollvizsgálatra. 2016.május 03-án minden ereje elhagyta,...
        Tisztelt Doktornő Édesapám demenciában szenved évek óta. Amig lehet, megpróbáljuk otthon ápolni. A számtalan feltehető kérdés közül most arra szeretnék rákérdezni, ha téveszmékkel jön elő, mi a helyes stratégia a válaszadásban. Pl....
        Nagymamám egy éve memóriaproblémákra kezdett panaszkodni, háziorvosa beutalta a helyi demencia központba, ahol az MMS teszten 26 pontot ért el, valamint koponya CT-re küldték, a beutalón kérdőjellel a lehetséges diagnózisnál Alzheimer kór...
        Tisztelt szakértők! Családunkban 56 éves, közép-súlyos állapotú, de jórészt együttműködő és kezelhető, eddig otthon ápolt Alzheimer beteg (nő) van. Váratlan körülmények miatt azonnali külső segítségre van szükség a...
        Nagymamám Alzheimer kórban szenved. Jelenleg családi segítséggel még otthon tud élni, viszonylag jól ellátja magát, de állapota szemmel láthatóan romlik. Sajnos egyre gyakoribbak az agresszív kirohanások, kiabál, veszekedik, nagyon csúnyán...