• Hogyan értelmezzük a leletet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Apósom szövettani leletén a leírás a következő: " 25x15x10mm-es szürkésfehér, egyenetlen felszínű, részben szakadozott felszínű szövetfragmentum, mely nyirokcsomó részleteinek megfelelhet. Az anyag felszínét elvékonyodott acanthoticus többrétegű elszarusodó laphám fedi, mellyel összefüggésben illetve mélyen a kötőszövetes stromában atypiát és polymorphiát mutató, basalsejtekre emlékeztető daganatsejtcsoportok láthatók, melyeket palisad állású sejtek határolnak. A stromában lobos beszűrődés figyelhető meg. Helyenként kicsiny elszarusodó gyöngyök is kimutathatók. Más területeken a sejtek között pseudoüregek figyelhetők meg. A tumorsejtek megfigyelhetők az alsó resectiós vonalban is. " Azt szeretném kérdezni, hogy lényegében mit kell ezalatt érteni, azon kívül, hogy tovább küldték apósomat az onkológiára... Ezek szerint rosszindulatú daganatról van szó. Köszönöm előre is a választ. Tisztelettel: Bagóczky Anita

        Dr. Veress Dóra válasza a bőrdaganat, basalioma témában

        Kedves kérdező! A lelet első része egy szakadozottan eltávolított nyirokcsomóról szól, a további része pedig egy bőrmintáról. Fontos lenne tudni, hogy valójában milyen műtétet végeztek az apósánál, milyen mintát távolítottak el. A leírás alapján bőr eredetű rosszindulatú daganata van, azonban ez a típus rendkívül ritkán ad távoli szervekbe áttéteket. A leírásból az is kiderül, hogy az elváltozást nem sikerült teljes egészében eltávolítani. Apósát a további kezelések meghatározása érdekében küldték az onkológiára.


        Kérdés: 2011. október 26., 18:20; Megválaszolva: 2011. október 29., 23:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: