• Hasnyálmirigy daganat leletek

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Nő/Úr! Szeretnénk választ kapni a kérdéseinkre a leletekkel kapcsolatban ha lehetséges. Édesapámnál 2011.februárjában hasnyálmirigy daganatot diagnosztizáltak ami ekkor 5cm-es volt.Epevezeték elzáródott,besárgult emiatt megműtötték és átkötötték a gyomorba.Miután hazaengedték következett a konzílium. 2011.04.04: cytológia:viszonylag magasan diff pancreas adenocc.jelenléte ig.a mintában. 2011.04.12 Onkoteam vél:Tekintettel irres.pancreas tumorára pall.Gemzár kezelés javasolt(2011.04.15-2011.08.31.ig) 2011.10.06. Hasi CT: A máj nem nagyobb,natívan és postkontrasztosan is hypodensebb,benne góc nem látható.A májkapu környezetében az intrahepatikus epeutak kissé tágabbak.A cholecysta átlagos nagyságú,a fal nem vastag,benne kő nem látható.A choledochus tágabb,13mm-es,homogen.A pankreas test és farok nem széles,a ductus ábrázolódik. de nem tág. A fej caudo-medial irányba széles,itt szabáloys pankreas szövet nem ismerhető fel,elmosott kontúrú,4,7cm nagyságú,hypodens terület látható.A pancreas fej fölött,illetve környezetében több nyirokcsomó látható,ezek közül a nagyobbak 18-20-esek és több apró is látható. Az arteria mesenterica superior kezdeti szakasza enyhén balra tolt. A lép nem nagyobb,homogen.A mellékvesék nem kórosak.A vesék norm.nagyságúak,a parenchyma kontrasztátivódása jó,az üregrendszer nem tág.A hasi aorta nem tág.Szabad folyadék vagy passage nem látható. Vélemény:Tu.capitis pancreatis.Lymphadenomegalia a pankcreas fej környezetében.Steatosis hepatis.Átnézve az elöő februári vizsgálatot progresszio látható. Epikrízis:Onkoteam vél.Tekintettel CT-n leírt progresszióra továbbiakban Gemzár+5Fu+Leukovorin kezelés javasolt. Nagyon erős a szervezete de nem tudom ki foglya -e bírni.mostanában sokat fogyott mert nincs étvágya és állandó hasmenése volt.Szeretném megtudni mennyivel rosszabodott édesapám állapota és mik a kilátások!Köszönettel.Erzsébet

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a hasnyálmirigy daganat témában

        Kedves Erzsébet! Ezt a választ egyelőre csak Ön olvassa el! A leírás alapján egy előrehaladott (a környéki nyirokcsomókba áttéteket adó) hasnyálmirigy-rákról van szó. A kemoterápia csak enyhíteni tud panaszain - meggyógyítani nem lehet. Az ismételt kemoterápia is csak lassítani tudja az egyébként néhány hónap alatt halálos betegséget. Ez a típusú daganatos betegség csaknem mindig későn kerül felismerésre, mert kezdetben nem okoz semmiféle tünetet, és később is csak jellegtelen, enyhe felső hasi-deréktáji panaszokkal jár, melyekkel egyikünk sem megy orvoshoz. A betegség végefelé viszont igen komoly emésztési panaszokkal, sárgasággal, étvágytalansággal, fogyással, igen erős (morfint is igénylő) fájdalmakkal jár. Az egyik létező legalattomosabb, leggyilkosabb, rohadék egy rákról van szó. Önre bízom, hogy sejteti-e Édesapjával a nagy bajt. Kézcsók


        Kérdés: 2011. október 13., 14:38; Megválaszolva: 2011. október 14., 10:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: