• Kolonoszkópia után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy kérdésem lenne. Ha én tavaly nyáron átestem egy kolonoszkópiás vizsgálaton, aminek negatív eredménye lett, akkor ugye nem csak a vastagbéldaganat miatt nyugodhatok meg vagy 5 évre, de a végbélrák miatt is? Ezzel a módszerrel ugye azt is lehet szűrni, és annak a kialakulása is olyan lassú, mint a vastagbélráké? 44 éves vagyok, nem dohányzom. Köszönettel: Kata

        Dr. Molnár Katalin válasza a vastagbélrák témában

        Kedves Hölgyem, Örömmel hallom,hogy nem dohányzik. Elgondolkoztat,miért is került sor egy évvel ezelőtt béltükrözésre? Talán valami bizonytalan tünetei voltak? A vastagbél polyp átalakulása daganattá valóban lassú folyamat, néha 5 év is kell hozzá. A végbélnyílás vagy anus daganatai szövettanilag különbözhetnek, fejlődésük általában gyorsabb. A végbélnyílás tüneteteit az aranyér betegség is okozhatja. Mindenesetre ha colonoscopia nem, de fizikális vizsgálat - sebész, belgyógyász,akár háziorvos is az esetek nagy részében meg tudja mondani,hogy tapintási lelete alapján a végbélnyílás daganat ténye fenn áll-e vagy sem. A kivizsgálás nem fáj,csak kellemetlen,az orvos kesztyűs kézzel belülről megtapintja a végbélnyílást. Vannak szemölcsös eredetű vagy akár festékes anyajegy okozta végbélnyílás daganatok is. Tehát abszolút értelemben egy végbéltükrözés egy adott időben történt kivizsgálás,lelete a kivizsgálás időpontjára vonatkozik elsősorban. Ha Önnek bárminémű végbéltáji tünetei vannak,kérem forduljon bizalommal háziorvosához,vagy akár onkológus szakambulanciát is felkereshet. Az időben tisztázott probléma fél gyógyulás. Üdvözlettel dr.Molnár Katalin


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin

        Kérdés: 2011. szeptember 26., 14:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 16:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: