• PSA érték, gyomorfájdalom mitől lehet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Nagykálnai Dr Úr! A férjemnek prosztatarákja van csontáttétekkel. Másfél év hormonkezelés után megkapta az első kemo /txt/b/kezelést. A mellékhatások tűrhetőek voltak, kivéve a gyomor és has fájást. Mi okozhatja a hasfájást? Lehet,hogy a második kezelés után több lesz a mellékhatás? 10 kezelés lesz, egyenlő vagy nagyobb dózist fog kapni? Hogyan lehet csökkenteni a mellékhatást? Van 2 /40 és 42 éves/ fiam. Most nézettek PSA-t, ami 0,7 és 0,5 volt. Ön szerint ebben a korban ez az érték jónak, vagy rossznak mondható? Tudom 0 - 4 jó. Milyen időközönként ajánlott szűrésre menniük? Válaszát köszönöm: bjné

        WEBBeteg szakértő válasza a prosztatarák témában

        Kedves Asszonyom! Férjénél prosztatarák kezelése folyik.Kemoterápiát is kapott. A mellékhatások közül kiemeli a gyomorpanaszokat. Nem véletlenül a csontáttétekre kapott gyógyszer okozza inkább ezeket? Például Bondronát, vagy Bonefos készítményeket is kap a csontok miatt? Szájon át szedve a fentieket bizony gyomor-problémák jelentkeznek elég sokszor. Ezért a csontáttétek ellen is érdemes lenne intravénás (infúziós) gyógyszereket kapni (pl. Zometa), ha már úgyis infúziós kemoterápiát kap. Más: Hasonló cipőben járunk, nekem is van egy 44 és egy 42 éves fiam. Rendszeres, "szűrés" jellegű (panaszok nélküli) vérvételek ilyen korban még nem szükségesek. Férfiak vizelési, egyéb altesti panaszai esetén persze le kell venni egy nagy vérképet - benne a PSA-t is. A referencia tartomány laboronként változik, de 4-ig általában elfogadható. Kézcsók Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. szeptember 15., 11:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 18., 22:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: