• rákos sejtek diagnosztizálása

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves ismerősöm (nő, 50 felé, nem iszik, nem dohányzik) nyelve hegyén nyáron nőtt egy szemölcs, amit körülbelül egy hónapja szájsebészeten eltávolítottak. A szövettani vizsgálat rosszindulatú rákos sejteket talált az eltávolított részben. Kivizsgáláson vett részt, a leletei jók, áttétet nem találtak. Az onkológián előjegyezték műtétre, ami két hét múlva lesz, amikor eltávolítanának 1 cm-t a nyelvéből, viszont azt tulajdonképpen nem tudják, hogy vannak-e rákos sejtek a nyelvé(be)n, ez majd csak a műtét után a szövettani vizsgálatból derülne ki. Kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan diagnosztikai eljárás, amiből még a műtét előtt megerősítést kaphatna, hogy valóban van-e ott daganat vagy elszórt rákos sejtek, ami miatt ez a műtét feltétlenül szükséges. Tud-e esetleg olyan orvost javasolni, akitől kérhetné a diagnózis megerősítését? (Ez nem olyan, mintha a pl. a hátából vágnának ki az ép részből, a nyelv befolyásolja a hangképzést, ízérzékelést, nyelést.) Szeretne jól dönteni. Ha biztonsági okból feleslegesen vágnak az is baj és persze az is, ha nem vállalja a műtétet és később lesz nagyobb baj. Ha van mód, hogy még a műtét előtt biztosabbat tudjon, az nagyon segítené. Váaszukat előre is köszönöm.

        WEBBeteg Szakértő válasza a nyelven rosszindulatú daganat témában

        Kedves Kérdező! Az Ön ismerőse esetében - mivel korábbi szövettannal rosszindulatú sejteket találtak-, nem tekinthető el a műtéttől. Van speciális képalkotó vizsgálat, ami nagy érzékenységű, de nem váltja ki a szövettani feldolgozást, az "épben való kimetszést"!


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2011. szeptember 14., 21:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 15., 00:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: