• Palliatív célú kemoterápiás kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapám állapotáról, jövőbeli kilátások iránt szeretnék érdeklődni, megpróbálom részletesen leírni a kórtörténetét. 2009-ben C0220 A nyelv alsó felszínének rosszindulatú daganatát diagnosztizálták, mely 2009 áprilisában sikeres műtéti beavatkozással ez el lett távolítva, sugárkezelésre nem volt szükség. 2010 augusztusában fejfájás, fejtetői zsibbadás, jobb arcfél húzódás, szédülés, majd jobb szem látászavar, kettős látás miatt kezdték el vizsgálni, majd C7950 A csontok és csontvelő másodlagos rosszindulatú daganatát diagnosztizálták a koponyán. Erre 2010. október végén 10x3 Gy dózisú sugárkezelést kapott a Kék Golyó utcában. Ezután időközönként kapott infúlziót és tápszereket is, de sajnos a dohányzásról nem nagyon tud leszokni. A 2011. augusztusi koponya CT-n a koponya basist érintő térfoglaló folyamat jelentős progressioja figyelhető meg. Most augusztus végén készült róla mellkasfelvétel, amelyen az áll, hogy a jobb tüdőben öt, a balban kettő met.-re utaló kerekárnyék figyelhető meg, melyek mérete 1-2 c. között változik és a diagnózis: C7800 A tüdő másodlagos rosszindulatú daganata. Ezen kívül még szerepel a diagnózisok között egy bizonyos R64H0 Cachexia is. Most a legutóbbi vizsgálatok után kapott egy újabb beutalót a Kék Golyóba, amelyben az áll, hogy: "Kérem betegünk szíves szakvizsgálatát és amennyiben lehetséges palliatív célú kemoterápiás kezelés alkalmazását." Kérdésem az, hogy ez a palliatív célú kemoterápia ilyen kórtörténet után mit is jelent pontosan? Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy teljes gyógyulás nem valószínű, de mennyivel tudják lassítani még ezt a folyamatot? Milyenek a jövőbeli kilátások? Előre is nagyon köszönöm őszinte válaszát!

        Dr. Molnár Katalin válasza a palliatív kemoterápia témában

        Kedves Hozzátartozó, A paliatív kemoterápia célja a betegség gyors előrehaladásának lassítása, amennyiben a beteg általános állapota engedi. Másik lehetőség a tüneti kezelés és megfigyelés.Ebben az esetben az áttétek növekedésekor adják a kemoterápiát. Jól látják,hogy néha a kevesebb több. A kemoterápia az erős szervezetet is legyengíti,de gyógyulásra az esély minimális. Üdvözlettel dr.Molnár Katalin


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin

        Kérdés: 2011. szeptember 07., 15:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 08:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: