• Mi a kockázat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Gégeproblémám megoldására sugárkezelést fogok kapni.Mi a kockázata a terápiának a pajzsmirigy megfelelő műkédésére a jövőt illetően?

        Dr. Molnár Katalin válasza a sugárkezelés témában

        Kedves Beteg, a gégedaganat műtét nélküli vagy műtét utáni kezelése céljából indikált a sugárkezelés. A pajzsmirigy egészét érintő nagyobb mint 26Gy dózis estén már pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.A kritikus dózis 40Gy. 3 évvel a sugárkezelést követően a betegek 15-40% -nál alakulhat ki hypotyreozis,mely hormonális utánpótlást-tablettás kezelést igényelhet. Javaslatom: a sugárkezelő orvostól megkérdezni hogy az elkészített sgárterv alapján kap-e az egész pajzsmirigy sugárterhelést és milyen dózis éri majd a sugárkezelés alatt a pajzsmirigyet. A kezelés után javasolt T3,T4,TSH laborvizsgálatok eredményei alapján mérlegelni a hormonpótlás lehetőségét.


        Dr. Molnár Katalin
        onkoradiológus

        Dr. Molnár Katalin

        Kérdés: 2011. augusztus 14., 21:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: