• FNH

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Tavaly októberben elmentem a háziorvosomhoz fáradékonysággal, aki vérvételre küldött. A laboreredményemen a 121 értékű GGT volt az egyetlen kiugró értékem - a fáradékonyságomon magnézium segített - és mivel a dokim tudta, hogy fél éves babám van(volt) és nem vagyok alkoholista sem, elküldött hasi UH-ra. Ott kiderítették, hogy van egy 10*9cm-es és egy4*3 cm-es valami - akkor még nem voltak benne biztosak hogy micsoda- a májamon. Ezt egy MR vizsgálat követte ami mindezt igazolta és FNH-ra gyanakodtak. Most ott tartunk, hogy ami miatt eddig nem kellett izgulnom, mert jóindulatú, és amin csodálkozott mindenki, hogy se kitapintani nem tudták,sem a terhességem alatt nem tűnt elő, most hirtelen műtétről és belső vérzésről van szó. A leletem kézhezvételét követően utána néztem, mi is ez és azt írták, hogy nem szokták műteni az FNH-t. Az volna a kérdésem, hogy amennyiben ezt nem veszik ki, felszívódhat bennem valaha is? Ez elgyógyulhat vagy egész életemben velem lesz, ha bent marad? A sebész szerint körülbelül a májam felét kell eltávolítani és egy következő terhességgel nem újulhat ki. De hogy lehet hogy egy ekkora valamit nem lehet kitapogatni és ha olyan veszélyes, amilyennek tartják, nem okoz semmilyen panaszt ? Mert hogy egyébként egészséges vagyok, mint a makk és tünetmentes. 16 és21 éves korom között szedtem fogamzásgátló tablettát, valószínűsítik az összefüggést..Az érzékenység egyébként a felírás előtti vérvizsgálattal kiszűrhető lett volna? És hogy fog reagálni a szervezetem, legfőképp a májam arra,hogy hányzik a fele? Mire számíthatok a műtét után? Lehet hogy csacsiság amiket kérdezek, de nagyon félek. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Bor László válasza a FNH, máj témában

        Tisztelt kérdező! Az FNH, amennyiben tényleg erről van szó jóindulatú májbetegség. Az elváltozás természetét szövethenger mintavétellel lehet tovább pontosítani. Nagy mérete miatt képez műtéti javallatot. Leírásából nem derül ki, hogy a májon belül hol helyezkedik el. Ennek ismeretében lehet dönteni a műtét kiterjesztéséről. Keletkezését valóban a fogamzásgátló szedésével szokták magyarázni, meglétét labor vizsgálattal kimutatni nem lehet. A máj regenerációs képessége rendkívül jó, nagyobb májrészlet eltávolítását követően három hónap alatt képes eredeti méretét ismét elérni.


        Kérdés: 2011. július 22., 19:40; Megválaszolva: 2011. július 25., 18:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: