• Melanóma => áttét a tüdőben (?)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr / Nő, Legyen kedves véleményét megosztani velem az alábbi kérdésben: Édesanyám (67 éves)arcáról melanómát távolítottak el 2010 decemberében. Miután a szövettan igazolta a gyanút, egy második, nagyobb szövetet is kivágtak. A második szövettan negatív volt. Kezelésként: 25 "alkalmas" sugárkezelésen vett részt, és azóta is Interferon "kúrán" van. Volt CT-n és MR-en; szerencsére minden eredmény nagyon bíztató volt. Eddig. Két hete volt az újabb CT vizsgálat, mely eredményét tegnap kapta kézhez. Két "lágy góc" a tüdőben; 1 és 1.5 centiméteresek. Javasolt tüdőbiopszia és kemotherápia... Édesanyám teljesen bepánikolt, és mereven elutasítja mind a biposziát, de főleg a kemót... Rengeteget olvastunk a betegségről, és a legtöbb helyen azt írják, hogy amennyiben a melanóma áttéteket képzett, gyakorlatilag biztos a halál... Így van ez? Én a sok cikkből úgy értettem, hogy a melanóma tulajdonképpen "sorosan" terjed; tehát először a nyirok, majd úgy; "sorban" terjed tovább a többi szervre. Így van ez? Jól értettem? Akkor hogy lehetséges, hogy a nyirokban nincsenek rákos sejtek, viszont a tüdőben megjelent az áttét? Van halovány remény arra, hogy azok az "áttétek" nem is rákos sejtek?... Mi a véleménye? Javasolná a minél előbbi biopsziát és kemót? Vagy? A sugár és az interferon miért nem "védte" meg?... Anyukám egyik ismerőse orvos, és azt javasolta ("barátként"), hogy hagyja mind a biopsziát, mind a kemót és várja meg a 3 hónap múlva aktuális újabb CT-t.... Plusz anyukám nagy híve az egyéb, alternatív gyógymódoknak és inkább azirányba fordulna gyógyulásért. Nyilván - mint gondolom bármilyen rákos betegnél, az egész családot rendkívül megviseli a helyzet. Engem a legjobban a bizonytalanság és az állandó várakozás borít ki, de próbálok anyukámba erőt önteni, és soha nem pesszimistának mutatkozni előtte. Mit gondol? Melanóma áttét = halál? Köszönöm őszinte válaszát,

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a melanoma témában

        10 kérdőjelet látok a Tisztelt kérdező levelében, mégis megpróbálom röviden összefoglalni a dolgok állását. Fél évvel ezelőtt arcbőréről melanoma malignumot távolítottak el. Sajnos - a többi kérdezőhöz hasonlóan a kérdező nem nem írja le az alapbetegség lényegét - a végtelenül fontos Clark, vagy Breslow beosztást.Tudniillik ezek az eredetileg felszínesen induló melanoma terjedési mélységére utalnak. Ha túl mélyre terjed a daganat a bőr alatti alsó rétegekbe (irhába, zsírba), akkor már a műtétkor is nagy volt a veszély arra, hogy a bőr alatt futó kis erekbe, nyirokerekbe már bekerültek a daganatsejtek. Mint minden más tumornál - de a melnománál aztán végképp - nagyon fontos tehát a korai felismerés és kezelés, mert egy bizonyos terjedési mélység után a bőr anatómiájából kifolyólag nagyon nagy a szóródás veszélye. A másik tudnivaló, hogy a melanoma malignum sejtek csaknem teljesen kemo-rezisztensek, azaz a szokásos daganat-ellenes gyógyszerekre alig-alig reagálnak. Ezért használunk műtét után leginkább interferon kezelést - ami immunológiai támadást intéz az esetleg a szervezetben maradt melanoma sejtek ellen - több-kevesebb sikerrel. Ha ezek a CT-n látható tüdő-göböcskék eddig nem voltak, és most keletkeztek, csaknem teljesen biztosan a melanomából eredő daganatos áttétek. Két lehetőség van: szövettanilag igazolni ezeket, és melanoma pozitivitás esetén (az alig hatásos) kemoterápiát adni. Egyébként nehezen fogják eltalálni az 10-15 mm-es gócokat, márpedig ha nem találják el a tű végével, akkor hamis negatív leletet kapunk - holott ott van az áttét. A szöveti igazolás pedig szükséges, mert negatív (vagy hamis negatív) leletre nem vezetnek be erősen toxikus kemoterápiákat. 3 hónapos kemoterápia után végzendő kontroll CT-n meglátjuk az eredményt. Nem túlzottan bíztatom. A másik lehetőség, hogy nem csinálunk semmit - vagy éppen "alternatív" kezelésekkel próbálkozunk (abszolut meggyőződés nélkül, hiszen a legjobb daganat-ellenes szerek is alig-alig hatnak, miért használnának ezek?), és 3 hónap múlva lekontrolláljuk a mellkasi CT-t. Még egy harmadik lehetőséget is halkan megemlítek: ma már alig-alig használjuk, de a vizeletben lehet nézni a melanin ürülését is (melanuria). Ha pisili a beteg a melanin pigmentet (és eddig nem pisilte), akkor nagyon valószínű, hogy ezek a gócocskák festékes daganatból származnak. A melanoma malignum mélyre hatoló formái a legsúlyosabb prognózisú daganatok közé tartoznak. Zsigeri áttéteikből (tüdő, máj, agy, stb.) gyakorlatilag nem lehet meggyógyulni. Csak nagyon-nagyon ritkán láttunk "csodákat", amikor zsigeri áttétekkel is évekig élt a beteg. Ezeket az információkat persze nem kellene a Mamának így direktben elmondani, célozni lehet rá, de inkább lódítsunk egy kicsit.


        Kérdés: 2011. július 12., 11:01; Megválaszolva: 2011. július 20., 17:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: