• Kemoterápiát javasol ebben az esetben?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 2011.04.29-én vették ki a jobboldali petefészkemet. A műtét utáni zárójelentés (epikrízis): "A beteg subakut panaszokkal, alhasi fájdalommal került osztályunkra felvételre. Anemnesisében Mirena (IUD) szerepel. Gyorsított előkészítést követően laparotómiát végeztünk, melynek során csecsemőfejnyi fibromának imponáló jobboldali petefészek tumort észleltünk, jobboldali eltávolítást végeztünk. A méh áttapintásakor jelentős myomát nem találtunk, a baloldali adnexum ép, ezért annak eltávolításától eltekintettünk. A hasüregben gyulladásos, illetve gennyes folyamatot nem találtunk." Ezt követően a szövettan eredménye: Makroszkópos leírás: A: 1980/11: jobb oldali petefészek tumor 6 cm hosszú, 0,5 -1 cm átmérőjű petevezetőhöz csatlakozik a tumorosan megnagyobbodott, 14x10x6,5 cm-es ovárium. Az ovarium felszíne dudoros. Metszlapjain a szövetei halványsárgák, finoman szemcsések. Helyenként a felszínes tumorszövetek bevérzettnek tűnnek. Egy ugyancsak felszínes kb. mandulabélnyi, nyákos tartalmú cysta is elkülöníthető még. A petevezető mikroszkóposan ép. B.1981/11. 25x20 mm-es, 10 mm vastag csepleszrészlet, amely szabad szemmel elváltozást nem mutat. Mikroszkópos leírás: A/1980/11 Jobb oldali petefészekből származó kimetszéseket vizsgáltunk. A mintában a régiónak megfelelő felépítésű szövetrészlet, typusos ovarium szerkezet nem vehető ki, széli részén kóros eltérést nem mutató petevezeték részlet van. Az ovarium szokványos szöveti felépítése helyett látható egy sejtdús, infiltratiív növekedést mutató daganatos burjánzás, melynek sejtjei szabálytatlan orsó alakúak. Más látótérben csoportosan elhelyezkedő változó alakú és nagyságú mirigyekre emlékeztető structurák vannak, ezek képletei egy-egy látótérben Call-Exner testekre emlékeztetnek. Újra más látótérben kiterjedt sclerosis, mellette myxoid megjelenésű tumoros stromális componens kerül elő. Itt a daganatsejtek száma csökkent, melyek egyébként szabálytalan kötegekbe rendeződnek, hol rács-, illetve örvényszerű megjelenésűek. A minta harmadik részében a daganatsejtek epitheloid megjelenésűek. Utóbbi a mintában legkisebb arányban van jelen. Egy kimetszésben nyirokérbetörés mutatható kim, a serosai felszín alatt daganatos sejtes infiltratio látható. A kimetszések tanulsága szerint a serosai felszínen azonban daganatos érintettség nem mutatható ki. A folyamat pontosabb megítélése szempontjából immunhisztokémiai vizsgálatokat végeztünk. Itt megállapítható, hogy a daganatsejtek - legfőképpen a Call-Exner testekre emlékeztető structurak sejtjei . inhibin, calretinin fokális jellegű positivitást mutatnak . A S-100: a tumorsejtek 95%-a erőteljes jelölődést mutatnak. Jellemző, hogy a daganatsejtek 95%-a erőteljes CK positivitást mutatott, ezen belül CK 7 negatívak, CK8, 18, 19, és 20 erőteljesen positívak EMA elszórtan csak igen kis arányban focalis jelleggel 90%-os erőteljes reactiot adott. CDX-2: a tumorsejtek 95%-a erőteljesen positiv (gastro-intestinalis-colorectalis primér tumor jelenlétének kizárása javasolt) Vimentinnel, simaizom-aktinnal a folyamat stromaja jelölődött meg erőteljesen, a daganatsejtek azonban negatívak. A továbbiakban megállapítható, hogy a daganatsejtek oestrogen receptor positivitást 30% arányban mutatják ki kp. intensitással, progresteron receptor positivitás 10% alatti Differenciáldiagnosztikai okokbók készült Chromogranin (-) CD 117 (-) TTF-2 negatív E-catherin positivitása a sejtek 95%-nak megörzött. Diagnosis: Granulosa-thecasejtes tumor, nyirokérbetöréssel M80003, CH56H0 B.1981/11 Mikroszkóposan csepleszrészletből származó kimetszést vizsgáltunk. A mintában daganatos érintettésg nincsen. A mikroszkópos kép érett, typusos szírszövetet mutat, helyenként szabálytalan változó lefutású, szélességű kötőszövetes szeptumok, megfelelő vascularisato látható. Dg. daganatmentes minta M09450 SNOMED kód: M80003, M09450 A szövettan elkészültéig az alábbi vizsgálatokat végezték el: Tumormarker értékek Karbamid 4,0 mnol/L Kreatinin 57 CEA 1,0 CA 125 24,9 CA 15-3 18,9 CA 19-9 5,2 CA 72-4 1,8 CT: A mellkas részarányos. Pleuralis folyadék nem látszik. A tüdők normális légtartalmúak. Jobb oldalon, a 6-os szegmentumban az interlobaris rés mellett 1 cm átmérőjű, éles határú, ovális hyperdens modulus látszik. A mediastinalis képletek lefutása szabályos. Megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. A máj, lép, pancreas, mellékvesék kóros eltérés nélkül ábrázolódnak. A vesék rendes helyzetűek és nagyságúak, mindkét oldalon egy kis parenchyma cysta ábrázolódik. Kő, üregrendszeri tágulat nem látható. A bal vese alsó harmadához az aortából eredő járulékos artéria fut. A hugyhólyag mérsékelten telt, ép kontúrú. Az uterus mérsékelten kiszélesedett, lumenében IUD ábrázolódik jó helyzetben. Szabad hasi folyadék, megnagyobbodott nyirokcsomó nem láható. A T.X. csigolyatestben a középvonalban dorsalisan 7 mm-es, elmosódott határú scleroticus góc ábrázolódik. Vélemény: Soliter modulus a jobb tüdőben metastasinak megfelelhet. Scleroticus góc a T.X. csigolyatesben metastasinak megfelelhet. Ezt követően a csontszcintigráfia lelete: A koponyabasison elöl kb. a sinus frontalis régióban kp. intenzív aktivitás góc van - gyulladás? (A vizsgálat időpontjában szénanáthám volt) A Th X csigolyában ill. egyebbütt a csontrendszerben kóros halmozás nem látszik. Mammográfia: Fibroadiposus szerkezetű emlők. Tumorárnyék, malignitásra utaló jel nem látszik. Axillárisan mindkét oldalon láthatók resid. jellegű nyirokcsomó árnyékok. Hasi UH A pancreas nem szélesebb, homogén. A máj norm. nagyságú, homogén szerkezetű, a reflektivitása megtartott. Epeúttágulat nincs. A cholecysta kp. telt, kőmentes. A lép norm. nagyságú, homogén szerkezetű. A vesék norm. helyzetűek és nagyságúak, a parenchyma echoszerkezete megtartott. Kőjel, üregrendszerei tágulat egyik vesében sem látszik. A hasban pathológiás kokárda-jel, szabad folyadék nem látható. A húgyhólyag kp. telt, ép kontúrú. Az uterus retroflectalt helyzetű, 10x5x7 cm nagyságú, nyálkahártyája egyenetlen szerkezetű, benne számos apró cystosus felritkulás. A myometriumban néhány kis myoma-göb sejthető. A bal ovariumban 1,5 cm-es cysta. Az első műtét fent leírt szövettana és az elvégzett vizsgálatok után sor került a második műtétre, melynek zárójelentése a következő: Hist eredménye miatt került újra felvételre. Onkológiai konzíliumot követően hysterectomiát, bo. adnexectomiát + cseplesz eltávolítást végzetünk. A második műtét szövettanának csak a diagnózisát írnám le, mert úgy gondolom, hogy talán az is elég. Méh dg.: daganatmentes minta M09450 Leiomyoma corporis uteri M80000 Polypus endometrii M80000 Az ováriumból készült Inhibin, Calretinin, CK, S-100 és MIB-1 immunhisztokémiai vizsgálatokkal daganatos érintettség nem volt kimutatható. Daganatmentes minta M09450 Műtét után granulatios szövetképződés. Elnézést, hogy ilyen hosszan részleteztem a betegségemet, de úgy gondolom, hogy kérdésem megítélése szempontjából szükség volt erre. A kérdésem pedig az lenne, hogy a leírt szövettani és egyéb leletek alapján valóban elkerülhetetlen-e a 6 alkalmommal 4 hetes ciklusokban elvégzendő kemoterápia, amit az onkológusom javasolt. Ki kell-e tettem a szervezetem a kemoterápia káros mellékhatásainak akkor, amikor áttét egyértelműen nem nyert bizonyítást. Nem kellene-e egyéb vizsgálatokat elvégezni annak érdekében, hogy a kemoterápiára valóban szükség van-e. Érem, hogy a kemoterápiával a bennem esetleg rejlő rákos sejtek biztosan elpusztulnak, de a mellékhatások következtében mennyire nő meg a kockázata egyéb betegségek kialakulásának, amikkel eddig probléma nem volt. Be kell vállalnom jelenlegi állapotomban a kemoterápiát, vagy rendszeres kontroll vizsgálatokkal egyelőre még elhalasztható-e. (Azt is tudom, hogy minél kisebb egy daganatos sejt, annál könnyebb elpusztítani, de nagyon félek a mellékhatásoktól). (Talán még annyit jegyeznék meg, hogy a jelenlegi műtétek előtt egy évvel volt egy egészségügyi küretem a miómáim miatt, ahol semmi kórosat nem találtak. A miómák összezsugorodása érdekében 2010 májusában helyeztek fel egy Mirena hormonspirált. Akkor a petefészek daganatot még nem észlelte a nőgyógyász.) Válaszukat köszönöm.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a petefészek daganat témában

        Válaszom a kérdésnél rövidebb lesz. Jobb oldali petefészekben 10 x 14 cm-es (!) tumor volt, eltávolították. Granulosa-theca-sejtes daganat volt szövetileg (nem könnyű diagnózis), viszont nyirokérbetöréssel !. Daganatos petefészeknél el kell távolítani a másik oldalt is, ezért a bal petefészket is eltávolították a cseplesszel együtt, hál'Istennek ezek daganatsejteket nem tartalmaztak. Mellkasi, hasi, tumormarker vizsgálatok negatívok. 6 ciklus infúziós kemoterápiát terveznek, és a beteg a mellékhatásoktól fél, ami érthető. De van egy kérdésem: a daganatos haláltól nem fél? Vélhetően I/a stádiumú petefészekdaganata volt - bár nem találok stádium-leírást, ami a zárójelentés első oldalán a diagnózisnál kell legyen. A méretes daganat és a nyirokér-betörés miatt magam is kemoterápiát javaslok - t.i. ennél a korai stádiumú petefészekráknál is van némi kiújulási (áttét-képződési) kockázat, mondjuk 10%. Ezt a 10%-os kiújulási kockázatot (rizikót) kell a hozzáadott kemoterápiával csökkenteni mondjuk a felére, 5%-ra. Ezt kell meggondolnia, hogy vállalja-e a kiújulás (áttétek megjelenése, szinte biztos halál) 10%-os kockázatát, vagy a lehető legkevesebbre kívánja ezt a rizikót csökkenteni. A számokon persze lehet elmélkedni.


        Kérdés: 2011. július 12., 09:46; Megválaszolva: 2011. július 20., 17:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: