• Torokrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tavaly ősszel elkezdett fájni a papám torka ami nem akart elmúlni. Márciusban II-III státuszú carcinoma planocellulare keratoides invasum felszines, szakadozott fragmentumát állapitották meg. 7x5x2 mm-es a mandulaágyban helyezkedett el nagyrészt. Mikroszkópos leirás: baktériumfelhőkkel, sarjadzó gombafonalakkal és necrotikus szövettörmelékkel boritott, szakadozott, kicsiny, felszines, orientálatlan szövet látható. Állományát szinte kizárólag fészkes struktúrájú proliferativ, atypusos, malignusan transzformálódott laphám képezi. A daganatsejtek magja változó alakú és nagyságú, durván granuláris chromatin szerkezetű, némelyikben prominens nucleolus jelenik meg. A cytoplasma változó szélességű és festődésű. Dyskeratotikus alakok is jelen vannak. Számos mitosis, köztük kóros osztódás látszik. Elszarusodás jelen van, de nem nagy mértékben. A stroma egészen minimális idületen lobos, feléje kicsiny csoportokban és csapokat képezve, invaziv terjedést mutat az előbb leirt atypusos laphám amely erősen megközeliti a harántcsikolt izomszövet részleteket. Ezt eltávolitották áprilisban nagyrészt és feltáplálás miatt beépitettek most egy tápszondát a vékonybélbe, hogy megkezdődhessen a sugárterápia majd. A mostani beépités után kapott egy tüdőgyulladást, amiből már kezd kilábalni, de ma mutatta, hogy azon az oldalon, ahol a daganat volt/van, kivül a nyakon egy lapos felszinű duzzanat van. A kérdésem az lenne, hogy létezhet, hogy ez a nyirokáttét vagy esetleg a tüdőgyulladás és leromlott fizikai állapottnak is betudható a duzzanat?

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a rák témában

        Sajnos nem írja le a daganat pontos kiterjedésérét, csak annyit, hogy "nagyrészt" a mandula-ágyban helyezkedett el. És kisebb részt? Az azonos oldalon a nyakon megjelent csomó sajnos lehet áttét is - ezért tű-biopszia (cytológiai vizsgálat) szükséges mielőbb. Persze a nyirokcsomó is bele fog esni a besugárzási területbe, de jobb lett vona, ha nem jelenik meg.


        Kérdés: 2011. június 23., 20:51; Megválaszolva: 2011. július 04., 19:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: