• Szigmabél daganat sugár és kemoterápiás kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr.úr,recidivált szigmabél daganat jelenleg sugár és kemoterápiés kezelés folyik de nagyon megviseli a beteget,a CT szerint lokális a folyamat,a hasmenések s fájdalmas görcsök miatt elég nagyfokú a fogyás van-e ebböl felgyógyulási esély és mint tehetnék,köszönettel,Laci

        WEBBeteg szakértő válasza a vastagbélrák témában

        Kedves Beteg, a recidíva, már ismert és talán kezelt vagy legalábbis műtött betegség visszatérte. Leírása szerint lokális folyamatról van szó... Amennyiben lokális a folyamat az ismételt műtét is szóba jöhet. A sigmabél lett megadva, talán fontosabb a végbélnyílástól számított távolság, de a sugárkezelés szóba jöhető lehetőség. A kemoterápia pedig a sugár hatását fokozza. A sugárkezelés időtartama általában 25 munkanap-5 hét. Fontos lehet hogyan volt a beteg a kezelések előtt,milyen volt a vérképe,onkológiai mutatói,pl.CA19-9,CEA, volt-e műtéte, van-e lehetősége hason feküdni a sugárkezelések alatt,u.i. így a belek jobban védhetők. A kezelőorvos biztosan elmondja,miként és miért történik a radiokemoterápia. A jelentkező mellékhatásokra pedig gyógyszeres kezelés javasolt: Bélflóra védőszer, hasmenés ellen hasfogó, bélgörcsök ellen görcsoldó.Kérem forduljon a kezelőorvoshoz ezekkel a kérésekkel,minden bizonnyal a gyógyszerek felírásra kerülnek. Nagyon fontos a táplálékra való odafigyelés, bő folyadék,de fűszer és zsírmentes díéta javasolt.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. június 10., 05:58; Megválaszolva: 2011. június 19., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: