• Rák & testalkat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor (úr/asszony) ! Két dolog régóta erősen töri a fejem, ezt a két kérdést szeretném feltenni: Az első: ha anyai ágon hajlamos vagyok a rákbetegségre, milyen eséllyel lehet megelőzni a rákot? Anyai ágon szinte az egész családomat a rák vitte el, így anyukámat is. Szinte mindannyian átlag 50 évesen haltak bele a rákba, borzalmas kínok között. Lehet ennek a túl gyakori rák-előfordulásnak köze Csernobilhoz vagy pusztán arról van szó, hogy a dohányzás és a több/kevesebb alkohol idézte elő a rákot? Meg lehet előzni a rákot egészséges étrenddel, kerülve a stresszt és a káros szenvedélyeket vagy ez az egész a génjeinkbe van kódolva? A második: sajnos egyik családtagomnak sincs túl erős testalkata, de én különösen vékony vagyok. Kb. 165-170 cm magas vagyok és 48-50 kg, ami 22 éves férfi létemre elég kevés. Megpróbáltam rengeteg dolgot, rendszeresen súlyzózom, szedtem már fehérje tablettát étrend-kiegészítésnek, de semmi. Miért nem tudok elhízni? Valaki azt mondja, hogy "bélférges" vagyok és van, aki azt, hogy a génjeim "tehetnek" róla. Mit tudnék tenni, hogy valamennyire megizmosodjak? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

        Dr. Boros Miklós válasza a daganat témában

        Tisztelt Kérdező! A daganatok kialakulásában a genetikai tényezők és az életmód is szerepet játszik. A személyre szabott esélyekről nem lehet nyilatkozni. Természetesen egy egészséges életmóddal és stresszkezeléssel a daganatok kialakulásának esélye csökkenthető. A testalkat is részben genetikailag kódolt, de a napi mozgás és egészséges táplálkozással ezen sokat alakíthat. Kerülje a helytelen életviteli szokásokat, mozogjon minden nap legalább fél órát és vezessen étkezési naplót és számolja ki a naponta elfogyasztott ételek összetevőit.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. június 08., 15:15; Megválaszolva: 2011. június 13., 20:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: