• Májáttét-sárgaság

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apósom 2007-ben végbél daganattal lett műtve, sikeres kezelések után jó egészségnek örvendett, jól bírta a kezeléseket is. 2010 tavaszán májáttét keletkezett, ami rossz elhelyezkedése miatt nem volt műthető, RFA kezelést alkalmaztak sikertelenül, kemoterápiás kezelést két alkalommal kapott mert rosszul reagált a szervezete. Alkalikus foszfatáz értéke is folyamatosan emelkedett. A máján egy második daganat is lett, újabb RFA kezelést kapott, ami sikeresen blokkolta a két daganatot, de sajnos a májszélen egy 6 cm -es újabb daganat lett (idén február óta). Csúnyán besárgult, a szeme szinte már zöldbe hajló, bőre feketés árnyalatú, nagyon sokat fogyott, szinte csont és bőr. Enni tud, étvágya van, viszont elmondása szerint 10 percnél tovább nem marad benne, mert hasmenése lesz bármit eszik is. Jelenleg az epecsatornát próbálták átjárhatóvá tenni, de nem tudták laparoszkópiával megoldani, valószínűleg egy újabb daganat nyomja az epevezetéket. Nagyon aggódom miatta, orvosa - apósom elmondása szerint azt mondta, hogy az epe elvezetése és a sárgaság megszűnése után megműthetik a máját. Ilyen állapotban lehetséges ez, vagy csak kapaszkodó a beteg számára? Betegségét egyébként strucc-politika övezi, nem lehet beszélni róla, néha-néha egy egy dolgot tudunk csak meg. Ezt a zárkózottságot igyekszünk tiszteletben tartani, még ha nem értünk is vele egyet. Most azonban nagyon aggódom miatta az állapota rohamos romlása miatt. Amit még elmondott, hogy tumormarker értékei a megengedett felett vannak, (hogy mennyivel?) és alkalikus-foszfatáz értéke 3300. Folyton viszket a bőre, van ahol már sebesre vakarta magát. Ilyen pontatlan leírás mellett kérem segítsen nekem, hogy milyen szakaszban lehet most a betegsége. Nagyon jó ember egyébként, csak mindent szeret egyedül megoldani, erős akarata van, én viszont szeretnék mellette lenni támogatni amíg lehet. Köszönöm segítségét és hogy meghallgatott!

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a Végbélrák, sárgaság témában

        Kedves Kérdező! Apósánál 4 évvel ezelőtt végbélrákot mutattak ki. Ennek kezelése megtörtént, tünetmentes volt egészen 2010 tavaszáig, amikor májáttétek jelentek meg. Radiofrekvenciás eltávolítások történtek (RFA), de 2011-ben újabb rosszabbodás, újabb májáttét jelent. meg. Igen sárga, amitől bőre erősen viszket, jelentősen fogyott, étvágytalan, alkalikus foszfatáze értéke 3000 fölött van és bizonyos tumormarkerjei is emelkedettek. Jó lett volna, ha a sárgaságot okozó vér bilirubin, a hasi CT-t, vagy a hasi MR- leletet is leírta volna, de: a fentiek alapján is sajnos azt kell mondjam, hogy kedves Apósa haldoklik. Ilyen magas alkalikus foszfatáz-értéknél, ilyen erős sárgaságnál nem ritka, hogy a beteg szellemi működései (beszéd, figyelem, emlékezet, jellem, stb.) is megváltoznak, ezen nem lehet csodálkozni ( a magas szérum bilirubin csinálja az agyban). Orvosa azt mondta neki, hogy az epe elvezetése - és ezzel a sárgaság megszűnése után - jöhet csak szóba műtét. Az igazság viszont az, hogy nem fog megszűnni az epe-elzáródás, és az ezzel járó súlyos sárgaság. Ilyeneket szoktunk mondani a súlyos betegnek bíztatás-képpen, de jól tudjuk, hogy ez nem fog bekövetkezni. Támogatni kell, bíztatni kell, ápolni kell. Nem könnyű.


        Kérdés: 2011. június 02., 14:22; Megválaszolva: 2011. június 06., 10:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: