• Haemangioma és FNH

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Voltam hasi ultrahangon és szerepel rajta valami, amit nem értek és ezért kérem a segítségét, hogy felvilágositást kapjak. Itt leírom, hogy pontosan mi is található a leleten. "A hepar norm. nagyságú, jobb lebenyében 12 mm-es echodús solid képlet ábrázolódik, melynek centrumában kis echoszegényebb terület ábrázolódik. A heparban látott solid képlet lehet haemangioma vagy FNH." Amennyiben lehetséges kérem magyarázza el nekem,hogy pontosan mit is jelent.

        WEBBeteg szakértő válasza a Haemangioma témában

        Tisztelt Kérdező!

         A  máj (hepar) jobb (van egy jobb és egy bal lebenye a májnak) lebenyében talált kis 12 mm-es elváltozás tehát lehet:

        1. Haemangioma: Erekből álló jóindulatú daganat.

        2. FNH- Focalis (gócos), Noduláris ( csomós), Hyperplasia (sejtszaporulat).

        Mindkét elváltozás gyakrabban fiatal nőkben, legtöbbször véletlenül kerül felfedezésre. Esetenként fogamzásgátló tabletta szedésével összefüggésben észlelhető a kialakulásuk.Terhesség alatt növekedhetnek Az esetek nagy részében ártalmatlanok és panaszt nem okoznak. Műtétet csak akkor javasolnak, ha növekednek,  panaszt okoznak, illetve, ha a rosszindulatú elváltozás nem zárható ki. Időszakos ellenőrzésük, követésük  javasolt.

        Dr Jóna Angelika

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 13:44:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 10:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: