• Sarcoidosis - A Medrol mellékhatásai

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Érdeklődni szeretnék,hogy milyen mellékhatással van rám a steroid, amit szedek a boeck sarcoidosis betegségemre? Úgy értem gyorsabban fog-e nőni a szakállam,jobban vágyom-e az együttlétre a kedvesemmel,jobban nő tőle az izom,ha sulyzózom,milyen hatással lessz rám ha abba hagyom a szedését,és mire figyeljek oda a szedése mellett.Jelenleg medrol 32mg tablettát szedek.

        WEBBeteg szakértő válasza a steroidok témában

        Tisztelt Érdeklődő!

        A sarcoidosis miatt szedett szteroid mellékhatásai közül említeném a vérnyomás emelkedést, fokozott gyomorsav termelést, fokozott kálium vesztést, és zsirszövet szaporodást. A 6-9 hónapos szedés mellett, melyet a sarcoidosisban jelentkező gyulladásos folyamat gátlására szed még előfordulhatnak magasabb cukorszint értékek és csontritkulás is.

        Általában ami mindenkinél jelentkezik, az a bőr elvékonyodása és a zsírszövet felszaporodása. Ezt csökkenteni lehet sótlanabb, vagy teljesen sótlan étrenddel és ritkán 1-1 tbl vízhajtóval. A vérnyomás rendszeres ellenörzésével el lehet kerülni a magasabb értékeket, de ha mégis akkor szedni kell rá vérnyomáscsökkentőt, az értékek a kezelés végeztével normalizálódnak. A káliumvesztést izomgörcsök jelzik, ezt fokozott kálium bevitellel lehet ellensúlyozni. Ha egyszer orvosa úgy javasolta, hogy szteroidot szedjen, csak az ő tudtával és javaslatára hagyja abba.

        A betegség bizonyos kezdeti fázisaiban magától is, vagyis gyógyszerek nélkül is meggyógyulhat, de ha már az érintett szervek funkcióját csökkenti ( tüdő, szem, szív, idegrendszer), akkor szükséges a szteroid. Ha mégsem tolerálná, akkor orvosa javaslatára és ellenörzése mellett kaphat a szteroid helyett vagy mellé cyclophosphamidot, vagy methotrexatot. A másodlagos nemi tulajdonságot mutató szőrzet fokozott növekedése inkább nőknél jelentkezik, de ez is rendeződik a kezelés megszakításával. Nem minden szervezet reagál egyformán a szteroidok hatására. Van akinél szinte egyáltalán nincs mellékhatás, de van akinek ezek sok gondot okoznak. Javaslom mindezeket kérdezze meg és beszélje meg kezelőorvosával is.

        Tisztelettel:  Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-30 21:42:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 09:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: