• Tirosin kináz kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Nő/Úr Apósomnak kiírtak tirosin kinaz kezelést:ez mit jelent és mire kell számítani a kezelés folyamán?Milyen tipusu betegségeknél szokták ezt a kezelést csinálni? Apósom 61 éves,egy veséje van,és azon találtak gyufaszál nagyságú fekete foltot ez mire utalhat?Mire lehet még számítani! Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Piroska

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a tirozin-kináz témában

        Kedves Piroska! Sajnos, nem tudok pontos választ adni a levelében feltett 4 kérdésre, mert: Melyik tirozin-kináz gátlót írták fel? (Tudniillik elég sokféle használatos különféle daganatos betegségekben). Néhányat itt felsorolok a teljesség igénye nélkül: bortezomib, cediranib, dasatinib, erlotinib, gefitinib, imatinib, lapatinib, neritanib, pazopanib, sorafenib, sunitinib, vandetanib, vatalanib. Egyáltalán milyen daganatról van szó? Ha nem írja meg, hogy melyik típusú daganatos betegségben szenved a kedves Apósa, én honnan tudjam? Arra kell goldoljak, hogy talán azért van egy veséje, mert a másikat daganatos megbetegedés (veserák) miatt már korábban eltávolították. Az egyetlen maradék vesén talált "gyufaszál nagyságú fekete folt" leírást sem tudom értékelni - ezt így röntgenes orvos nem írhatta le, mert ez nem orvosi szóhasználat, ez így nem értelmezhető. Valami más oka kell lennie az egyik tirozin-kináz gátló gyógyszer használatának. Inkább azt valószínűsítem, hogy leginkább az előzőleg eltávolított veserák kiújulása, vagy áttételeződése miatt van szükség tirozin-kináz gátlóra. Szintén csak feltételezem, hogy a fent felsoroltak közül a sorafenib (Nexavar), vagy a sunitinib (Sutent) nevű gyógyszerekről lehet szó - ha igaz az a feltételezésem, hogy Apósának veserákja volt, és most áttétek jelentek meg valahol. Ez pedig egyértelműen rajta kell legyen az orvosi papírokon (zárójelentéseken, ambuláns lapokon). Sajnos, az onkológiai központokban nagyon nagy a forgalom, de azért egyetlen percben meg lehetne kérdezni az Após kezelőorvosát is a mostani helyzetről, és a tirozin-kináz adagolásának okáról.


        Kérdés: 2011. május 13., 11:52; Megválaszolva: 2011. május 16., 12:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: