• Összetett kérdés (daganat+reflux+csontritkulás)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Anyósom nevében írok. 60 éves, 2005-ben mellrákkal műtötték (kemo+sugár) sikeresen, azóta a kontrollok alapján tünetmentesnek mondható. Pár hete koponya CT-t végeztek, és egy 7mm-es csonthiányt állapítottak meg nála. Azonnal elküldték az onkológushoz, aki jövőhéten fogja fogadni. Amit az egészségi állapotáról még tudni kell: súlyos csontritkulása van, és epés refluxa van. Naponta pár falatot tud enni, étkezés után, már ha ezt étkezésnek lehet nevezni, folyamatos a böfögés, rekedtség, állandó rossz közérzet, levertség. Ebből adódóan a rengeteg gyógyszer, amit szednie kell, teljesen tönkreteszi, és ahelyett, hogy valamilyen javulást tapasztalnánk, akár minimálisat is, egyre rosszabb állapotban van. A leletei daganat tekintetében, mint írtam, jónak mondható, miközben most a csonthiány miatt az onkológushoz kell mennünk. Meg vagyunk ijedve, hogy ez mi lehet? Áttét, vagy a csontritkulásból adódik? Milyen következményei lehetnek? A csontritkulás miatt már a csigolyái összeroppantak, injekciót kapott rá, ami 3 hónapig elegendő. Leírnék néhány eredményt, kérem pár mondatban, ha lehetséges tájékoztasson, hogy mire figyeljünk, mit tehetünk, egyáltalán tájékoztatást szeretnék kérni, mert sajnos az orvosaink, csak a vállukat vonogatják; az onkológus a rossz közérzet miatt a háziorvos küldi, aki gasztroent.-i szakrendelésre küldi, ott megint kap 4-5-6 féle gyógyszert; és hát megfelelő tájékoztatást sem kapunk, stb. Koponya CT: frontalis és infratentorialis kérgi atrophia, jo. az os occipitalen a basisnak megfelelően éles szélű, 7 mm-es csontdefectus Gyógyszerei: controloc, alusulin, raphachol, anaflat, buscopan, mezym forte, frontin 0,5, normaflore, espumisan, ca, c vit., centrum 50+, resource, memoril 800, mizapin 15, brexin Nukleáris medicina lelet: a dorsolumbalis gerincen S alakú görblet, a Th.VIII.csigolya területén aktivitásfokozódás Onkológia rtg: a rekesz mélyen áll, sima szélű. Sinusok szabadok, emphysémás tüdők, basalis túlsúllyal fokozott az interstitialis rajzolat, a csúcsok felett arcados pleuracallus van, tüdőkben parenchymas árnyék nem látható, kp.vérbő hilusok, a szív balramin.szélesebb, gracilis, elongalt aorta. A fenti betegségekről, kezelésükről, anyósom állapotának javításáról, és úgy egyáltalán a leírt diagnózisokról szeretnénk egy átfogó, és számunkra is érthető képet kapni. Ami nagyon fontos lenne, azt hiszem, a közérzetén javítani, többet tudna enni, amivel szerintem kicsit megerősödhetne, hangulata is javulna. Kérem adjanak tanácsot mivel tudjuk ezt elérni! Válaszukat előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Lente Zsolt

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        Ez egy őrület, hgy ennyi gyógyszert szed. Általában a gyógyszerek hasznosak, általában "nem teszi tönkre az embert", mint Maga írja, de ennyi - és egy csomó átfedés is van - valóban butaság. A koponya leírása csontáttétre utal, a nyagfoku csontritkulás is ( no meg a háti csigolya fokozott halmozása). A büfögés, szelek, étvágytalanság inkább hasi dologra utal. A mája milyen (CT van, májfunkciók a vérképből milyenek?). Egybevéve nem bíztató a dolog így messziről. A kaját nem mindig jó erőltetni.


        Kérdés: 2011. május 12., 16:03; Megválaszolva: 2011. május 16., 12:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: